Kategorier
Nyheter

Två poliser till sjukhus efter bombattentat i Esbo

Två poliser skadades lindrigt av en bomb som gillrats som en attrapp innanför lägenhetsdörren hos en misstänkt i Mäkkylä i Esbo. Poliserna hade varit till lägenheten för att göra ett rutinbesök strax före kl 21 igår kväll när bomben gick av.

Den misstänkte mannen, född 1979, påträffades död inne i lägenheten. Området spärrades av i timmar för att säkra att det inte fanns fler fällor. Centralkriminalpolisen utreder ärendet och kriminalkommissarie Olli Töyräs säger att sprängladdningen var avsedd att skada den som öppnade dörren:

– Men att polisen var det tänkta offret vet vi ännu inte med säkerhet. I princip kan det ju ha varit gårdskarlen, fastighetsförvaltaren, eller någon helt annan. Det är ett av de huvudsakliga spåren vi utreder, säger Töyräs till tidningen Hufvudstadsbladet.

Tidningen Helsingin Sanomat rapporterar att bomben var tillverkad av kraftiga fyrverkerier. Den misstänkte hade inte dött av explosionen, utan begått självmord före polisens ankomst.

  • Vi misstänker att det explosiva ämnet hade placerats vid dörren i syfte att skada, men förundersökningen har bara inletts och därför går det till exempel inte att göra någon bedömning av motivet. I nuläget finns det dock ingenting som tyder på att saken skulle ha någon koppling till exempelvis organiserad brottslighet eller terrorism, skriver Töyräs i en polisbulletin.