Kategorier
Nyheter

”Två veckor till” för att kväsa smittan på Åland säger biträdande chefläkare på ÅHS

Har du hört den förut? ”Två veckor till” är slagorden som upprepats ad infinitum från makthavare och myndigheter, eftersom det under snart två år varit den tid som krävs för att besegra viruset Covid-19. Idag var det vikarierande chefläkare Jun Nagamoris tur att ge samma prognos under en extrainsatt presskonferens som hölls av Ålands Hälso- och Sjukvård. Covid-19 har i sin senaste ”omikron”-variant muterats till att vara särskilt harmlöst som virus, men oron är lika stor som alltid bland de oroliga på Åland. Nagamori delade med sig av siffror från Åbo, som visade att endast 0,2% av de som smittas av omikron-varianten behövt intensivvård.

– I början av den åländska fasen var det främst unga, friskare individer som var sjuka, och vi såg ingen ökad belastning på sjukvården. Nu har smittan nått flera äldreboenden, institutioner och äldre människor i hemsjukvården också. Som situationen ser ut idag har vi känd smitta på sju äldreboenden och institutioner, där såväl patienter som personal testat positivt, sade Nagamori under sin inledning av presskonferensen.

 

https://youtu.be/T3UjvHWD3ZM

 

Han berättade att resultaten från Institutet för Hälsa- och Välfärds (THL) analyser från provtagningar kommit idag och visar på smitta av omikron-varianten av Covid-19.

– Tittar man på de senaste två veckorna tyder i princip alla initiala sekvensieringsresultat på omikron. Sedan finns det några enstaka fall av delta också.

– Vi har övertygande stöd för att omikron ”beter sig” på ett snällare sätt mot den drabbade individen än vad tidigare Covid-varianter har gjort. Jämför man med original-varianten av Covid-19 så noterar man att omikron replikerar sig betydligt snabbare i de övre luftvägarna. Det finns uppskattningar om att virusökningen i de övre luftvägarna går hela 70 gånger snabbare med omikron än med original-varianten av Covid-19.

– Däremot är replikationshastigheten i lungvävnaden betydligt långsammare. Då pratar man om en hastighet på kanske en tiondel av vad original-mutationen har.

– Det vi hoppas på är att de allra flesta kommer att ha en lindrig infektion. Vi har en väldigt god vaccinationstäckning på Åland.

Föglös äldreomsorgschef Heidi Gåvefeldt berättade om en ansträngd personalsituation på Annagården:

– De äldre är i karantän på sina rum, vilket innebär att det är psykiskt påfrestande för dem på ett helt annat sätt än tidigare.

– Alla ställer upp som kan, och det är vi väldigt tacksamma för.

– Jag får hela tiden frågan om det är besöksförbud hos oss. Jag skulle inte säga förbud, men samma sak gäller fortfarande hos oss som om du är i karantän i hemmet. Då är man i karantän, man tar inte emot besök. Det här är för att skydda våra äldre, som är sköra.

Äldreomsorgschef Mariehamns stad Evelina Grandell Rosenlund berättade att vårdanställda och äldre smittats av Covid.

– Jag tycker att läget ändå är under kontroll och lugnt. Sedan har vi en ansträngd personalsituation, naturligtvis.

– Vi försöker ta hand om alla så gott det går.

Vänsterjournalisten Peter Pussinen var ivrig på att få veta på vilka äldreboenden det finns personer som smittats.

– Jag skulle ogärna se att vi går in på det, för vi har alltid varit väldigt måna om att vi informerar de som är närmast berörda av det här först. Annars blir det olyckligt och skapar en onödig oro, svarade sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Chefläkare Nagamori begärde två veckors insatser från ålänningarna.

– Vi på Åland är snabbast med smittspridningen i hela Finland. Jag skulle säga att det kanske är en två veckors-period, som vi nu verkligen gör en kraftsamling för att hålla det här nere.

– Helt över är det inte på två veckor, men det är den horisonten vi har nu.

På frågan om när det är klokt för de som smittats av viruset att gå och vaccinera sig igen mot viruset de smittats av efter två vaccineringar svarade Nagamori:

– Min personliga rekommendation är att man väntar åtminstone tre månader innan man tar sin ”booster”-dos.

På bilden: Chefläkare Jun Nagamori