Kategorier
Nyheter

Ultima Thule inleder 2019 den 1a januari

Året 2019 inleds storslaget, då NASAs rymdfarkost New Horizons den 1a januari besöker den mest avlägsna världen i mänsklighetens historia, himlakroppen 2014 MU69 – eller Ultima Thule som den kallas. Namnet kommer från romersk mytologi och betyder ”platsen bortom Thule”, vilket är den mest nordliga platsen, bortom världens gränser. Objektet befinner sig ca 6 miljarder km från jorden och beräknas vara ca 30 km i omkrets.

 

Mystisk himlakropp kan ha tvilling
Ultima Thule är en ”transneptunsk asteroid” eller småplanet i Kupierbältet, som upptäcktes 2014. Väldigt lite är känt om himlakroppen, annat än att den är ungefär lika mörk som trädgårdsmylla och tar 295 år på sig att göra ett varv runt solen. Ultima Thule misstänks av vissa för att vara två himlakroppar i följe och New Horizons ska utreda ifall detta stämmer och ifall objektet har månar. Det ljus som reflekteras av Ultima Thule antyder istället att det rör sig om en ensam, sfärisk kropp.

New Horizons har färdats i snart 13 år genom rymden, och skickade 2015 de första, spektakulära bilderna av planeten Pluto samt följeslagaren Charon.

Klockan 07:30 den 1a januari anländer New Horizons till Ultima Thule. Det dröjer ytterligare flera timmar för de första signalerna att nå jorden.

Evenemanget kan följas i direktsändning på NASAs hemsida.

Läs mer om uppdraget