Kategorier
Nyheter

USA stoppar alla bidrag till WHO – Finland betalar istället mer

Finlands regering beslöt idag att öka tributerna som betalas till Världshälsoorganisationen (WHO).Totalt €5,5 miljoner ska den finska befolkningen åläggas att betala i tributer till WHO under 2020.

Beslutet kommer direkt efter att Förenta Staternas president Donald Trump dragit in sitt lands finansiering till organisationen – totalt $400 miljoner. WHO har kommit under skarp kritik för inkompetens och misskötsel i samband med epidemin av det kinesiska coronaviruset Covid-19.

– Amerikanska skattebetalare betalar mellan $400 och $500 miljoner om året till WHO, medan Kina betalar runt $40 miljoner om året – till och med mindre, sade Trump igår.

– Sanningen är att WHO misslyckades med att skaffa information, utreda och dela information på ett tillräckligt snabbt och transparent sätt, fortsatte han.

WHO vägrade klassificera Covid-19 som en epidemi fram tills 11 mars, då det redan fanns över 120 000 bekräftade fall i 114 länder. Organisationen har också öst beröm över Kinas hantering av viruset, trots bevis för att kinesiska myndigheter mörkade utbrottet i Wuhan – som sedan spred sig över världen.

Organisationens ledare Tedros Adhanom har berömt Kinas kommunistiska ledare, samtidigt som han rasat mot Förenta Staterna och Australien för att de var de första att stoppa resor till sina länder från Kina i samband med viruset.

Trump säger att Förenta Staterna kan se sig tvingade att leta efter andra internationella samarbeten istället för WHO, där Förenta Staterna för närvarande är den största finansiären. Finlands vänsterregering vill däremot se ett ännu starkare WHO eftersom Finland är vice ordförandeland i WHOs styrelse.

Foto: Statsrådets kansli, Vita Huset