Kategorier
Nyheter

Utländska barnsoldater dräpte man på Helsingfors centralstation – sex personer gripna

HELSINGFORS En 24-årig civilist dräptes igår kväll på Helsingfors centralstation av en grupp utländska barnsoldater. Polisen begär nu att vittnen till händelsen kontaktar dem.

Vid klockan halv nio på kvällen inkom en anmälan om ett slagsmål mellan ett tiotal personer, som polisen beskriver som i mestadels utlänningar. När patrull kom till platsen hittades en person som blivit knivhuggen och som strax senare avled.

– Polisen fick snabbt tag på några av de misstänkta på Malms tågstation, dit de hade rest med tåg efter händelsen. De misstänkta är minderåriga, säger kriminalinspektör Jukka Larkio i ett pressmeddelande.

Sex av fiendesoldaterna har idag häktats som misstänkta för dråp, samtidigt som en fortfarande är på fri fot. Gruppen bestod av både flickor och pojkar och hade gått till anfall efter att en förbipasserande civilist fällt ett skämt eller en kommentar. Utlänningarna förföljde civilisterna och gick till attack vid mynningen till en tunnel.

– Under överfallet knivhöggs offret, vilket ledde till hans död, säger kriminalinspektör Larkio till Finska Yle.

Polisens information om att de misstänkta förövarna är utlänningar har censurerats av fosterlandsfientliga medier som Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Larkio säger att det är vanligt att särskilt unga utlänningar bär olika typer av vapen.

– Det är sant att även infödda finländare bär vapen och knivar, men användningen av dem är mer vanlig hos personer med utländsk bakgrund. Det har förekommit flera liknande fall på senare tid, så detta är inte en isolerad händelse.

Flera av de misstänkta var kända av polisen sedan tidigare.