Kategorier
Nyheter

Vänsterbolaget Flexens får €7,4 miljoner i lån av finska staten

Det delvis landskapsägda bolaget Flexens har beviljats svindlande €7,4 miljoner euro i lån från den finska statens spekulations-myndighet Business Finland.

Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) gav idag landskapsregeringens godkännande till att företaget upptar detta lån.

Flexens är ett konglomerat som ägs av LR tillsammans med LeoVind, Ömsen Försäkringar, Mariehamns Elnät, Ålands Vindenergi, Ålands Vindkraft, Ålands Elandelslag, Viking Line Buss och finska Clic Innovation. Flexens har registrerat sig i Helsingfors istället för på Åland för att kunna utnyttja möjligheten att få lån och bidragspengar från Business Finland.

Företaget påstår att de tänker bli världsledande inom projektutveckling för system inom förnyelsebar energi och att de ska transformera Åland till att endast använda förnyelsebar energi, utan att det ska bli dyrare för slutkunden. För att genomföra detta har företagets VD Berndt Schalin hänvisat till teknologi som ska komma i framtiden.

Huruvida bolaget är på riktigt eller endast ett verktyg för att exploatera pengar från skattebetalare med klimatångest återstår att se. Hittills har Flexens redovisat en omsättning på €10 000, samt gjort €500 000 i förluster – varav €300 000 gått till att betala löner till tre anställda. Firman har således redan bränt igenom sitt egna kapital och finansieras nu av lånet på €7,4 miljoner – som ska betalas tillbaka inom 10 år.

På bilden: Flexens ledning