Kategorier
Nyheter

Vänsterförbundet kräver att staty av nationalhjälten Mannerheim tas bort

Vänsterförbundet i Finland har anslutit sig till kulturrevolutionen som just nu sveper över västvärlden. Genom sin ungdomsorganisation kräver regeringspartiet att statyn av krigshjälten och tidigare president Mannerheim tas bort från stadsdelen Gloet i centrala Helsingfors. Bolsjevikerna kräver att statyn flyttas till en park, bort från gatubilden.

– Det är dags att flytta tillbedjan av grymheter och stora män från gatorna åt sidan. Att komma ihåg vårt förflutna kräver inte förhärligande av historiens sjukdomar, säger den 20-årige somaliern Liban Sheikh, som är ordförande för  ungdomsorganisationen och bedriver aktivism för terrororganisationen Black Lives Matter.

Carl Gustaf Mannerheim var en finlandssvensk officer som ledde Finlands kamp mot Sovjetunionen under vinterkriget och fortsättningskriget och senare tjänade sitt land som president 1944-1946.

Mannerheim tjänstgjorde som Finlands överbefälhavare när Socialdemokraterna den 27 januari 1918 gick till militärt angrepp mot Finlands befolkning för att ta över landet och avskaffa självständigheten. Andra vänsteraktörer hade allierat sig med Socialdemokraterna i ”röda garden”, som öppet samarbetade med ryska styrkor i angreppet.

Det finska inbördeskriget varade i tre månader och var en av de blodigaste konflikterna i landets historia. I områden och städer som ockuperades av socialister följde omfattande krigsbrott, massmord och utrensningar av civilpersoner och företagare, som mördades tillsammans med sina familjer. Rödgardister roade sig med att låtsas släppa fångar fria och sedan skjuta dem i ryggen när de sprang mot friheten.

De omfattande brotten mot mänskligheten kom att kallas ”den röda terrorn”. Vid krigets slutskede blev den röda terrorn mycket intensivare, då Socialdemokraterna och deras allierade insåg att de snart skulle förlora kriget och ville mörda så många civilpersoner som möjligt före det. De förväntade sig att kunna erövra Finland senare tillsammans med Sovjetunionen, dit deras ledare flydde.

Hämnden för den röda terrorn blev många gånger värre efter kriget och över 20 000 från de röda styrkorna avrättades eller dog i fångläger.

Mannerheim ledde senare försvaret då Finland attackerades av Sovjetunionen 1939 och genom andra världskriget. 1944 valdes han till president i Finland och avgick 1946 efter att ha förhandlat fred med Sovjet.

Vänsterförbundet sitter i nuvarande regering, som leds av socialdemokraten Sanna Marin. Vänsterförbundet bildades 1990 då Finlands kommunistiska parti slogs ihop med vänsterpartiet DFFF, som styrdes av Sovjetunionen för att genom subversiva metoder försöka göra Finland till en sovjetisk lydstat. Partiet leds idag av finlandssvenskan Li Andersson, som är undervisningsminister.

Mannerheim-statyn påminner nu vänstern om deras tidigare nederlag i kampen mot det finska folket.

– Enligt ungvänsterns åsikt är det en bra tid att överväga om vår historia bör behandlas med monument som förhärligar krig och förtryck mitt i städerna, skriver Vänsterförbundet.

Liban Sheikh är inte den enda inom Vänsterförbundet som provoceras av Mannerheim-statyn. Riksdagsledamot Anna Kontula har nyligen hyllat nedrivningarna av statyer i USA och krävt att det samma ska göras i Finland. Hon har tidigare dragit vanära över sitt ämbete genom att istället för att delta i riksdagsarbetet rest till Israel, där hon arresterades efter att ha försökt starta ett upplopp.

På bilden: Mannerheim till höger