Kategorier
Nyheter

Vänsterregeringen Sjögren fick fortsatt förtroende

De regeringstrogna vann dagens misstroendeomröstning i lagtinget med rösterna 17-13. Misstroendet mot regeringen Katrin Sjögren (L) väcktes av oppositionspolitikern Axel Jonsson, partiledare för Ålands framtid, på grund av vad oppositionen menade var kansliminister Nina Fellmans (S) ovärdiga uppförande i tal och skrift samt landskapsregeringens vägran att vidta åtgärder mot henne.

I misstroendedebatten tidigare i veckan hade oppositionen erbjudit Sjögren att ånyo bilda regering utan minister Fellman ifall misstroendet skulle gå igenom – ett erbjudande som regeringen avfärdade.

I dagens omröstning röstade samtliga politiker i oppositionspartierna Ålands framtid, Centern, Obunden samling och Åländsk demokrati för misstroende. Samtliga politiker i regeringspartierna Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna röstade för fortsatt förtroende för Sjögren och Fellman, inklusive moderaternas ledamot Petri Carlsson, som senast för en vecka sedan offentligt anklagades för korruption och inkompetens av Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna och Liberalerna har i insändare och lagtingsdebatter solidariskt slutit upp bakom minister Fellmans rätt att kalla alla som kritiserar regeringens politik för kvinnohatare, rasister, okunniga och populister, med hänvisning till att de anser att Nina Fellman är den människa som utsatts för de värsta sexistiska och rasistiska kränkningarna genom historien på Åland. I dagens omröstning ställde sig även Moderaterna bakom Fellman.

På bilden: Bärgning av fartyget Costa Concordia som förliste vid Italiens kust 2012 efter en grundstötning på grund av att kaptenen hållit för långt till babord. Förlisningen kostade 32 liv och blev skandal då kaptenen vägrade ta sitt ansvar och istället var bland de första att överge skeppet.