Kategorier
Nyheter

Vårdjätten Terveystalo nekar till att de utsätter personal för åsiktsförföljelse

Det finska privata vårdjätten Terveystalo, som härom dagen köpte åländska Medimar, anklagas för att avskeda personal som inte underkastar sig ledningens politiska åsikter.

Igår gick kvinnliga läkaren Eeva Nurmi ut på sociala medier för att berätta att hon fått sparken från Terveystalo på grund av att hon tillsammans med andra läkare skrivit under ett upprop mot att påtvinga barn vacciner mot Covid-19.

Tillsammans vädjar de till de finska föräldrarna att tänka efter och informera sig om riskerna före de vaccinerar sina barn mot viruset.

Det resulterade i att Nurmi fick sparken från sitt jobb på Terveystalo. I inlägget – som har lästs av tusentals – berättar hon om sin oro för framtiden:

”Jag är orolig för våra barn och våra ungdomar, deras välbefinnande och deras framtid.

Jag är orolig för varför folk får sparken på grund av sina åsikter.

Jag oroar mig för varför ifrågasättande uttalanden censureras.

Jag är orolig för varför nackdelarna med coronavaccinet ignoreras.

Jag är orolig för denna enorma konfrontation.

Jag är orolig för att bli skrämd och tvingad.

Jag är orolig för mänskliga rättigheter.

Jag är orolig för vart den här världen är på väg.

Vad är det för värld vi skapar för våra efterkommande?”

Hon skriver att hon alltid skött sitt jobb som läkare professionellt och för patientens bästa och att hon aldrig tagit upp sina åsikter på jobbet.

– Jag vill ändå understryka att jag inte är anti-vaccin. Jag har vaccinerat mig själv och mina barn med grundvaccinationer, fortsätter hon.

”Det krävs mod och kärlek för att acceptera alla åsikter och sätta sig ner tillsammans för att reflektera över allt som är bäst för oss. För individens och gemenskapens välbefinnande, för vitalitet och blomstrande.”

Terveystalo själva nekar till att de sagt upp någon på grund av deras åsikter om vaccination av barn, men erkänner att de sökt upp de läkaren som tecknat under uppropet för att ”diskutera frågan”.

”Vi respekterar yrkesmännens expertis, men vi kräver att läkarens eller andra yrkesmännens handlingar inte skadar andra anställda eller patienter.”

Vårdjätten understryker sin oskuld genom att publicera ett fotografi på ett ”handhjärta”.

På bilden: Nurmi, foto: Facebook