Kategorier
Nyheter

Verksamhetsledare inom Vänstern uppmanade följare att mörda meningsmotståndare

POLITISK TERROR Vänsterförbundets vice ordförande i västra Finland, Misha Dellinger, uppmanade sina följare att mörda meningsmotståndare och skjuta alla människor som inte tror på klimatförändringar. Dessa uppmaningar publicerades på sociala medier så sent som 2017.

Uppmaningarna publicerades via Twitter-kontot @huggywuggy2, som skapats av Dellinger, men nu tagits bort.

”Jag tycker att vi borde döda fascister!”

”De som förnekar klimatföreningar måste skjutas!”

Detta och annat hade Dellinger skrivit när han uppmanade sina följare till att bedriva politisk terror. I andra publiceringar specificerar han att det är Sannfinländare såsom Jussi Halla-aho och Laura Huhtassari,  samt författaren Jari Ehrnrooth han avser när han uppmanar sina anhängare att mörda ”fascister”.

Vänsterförbundet medger att Dellinger skapat Twitter-kontot, men hävdar att det inte är han som skrivit uppmaningarna. Istället säger Vänsterförbundets partisekreterare Mikko Koikkalainen till Yle att det är två andra personer som skrivit sakerna och att det inte finns någon anledning att misstänka Dellinger eller undersöka saken ytterligare. Varken Vänsterförbundet eller Dellinger har viljat ge några svar på vilka dessa hemliga ”andra personer” skulle vara.

Dellinger har vägrat svara på frågor från tidningar och radio, men skriver via sitt officiella konto på Twitter att han tar avstånd från uppmaningarna till våld som publicerats av det andra kontot. Han ber om ursäkt till Vänsterpartiet och deras sympatisörer för uppståndelsen, men inte till människorna som hotats med politisk terror.

Det är inte första gången som Dellinger visat blodtörst offentligt. I juni 2015 avslöjade tidningen Turun Sanomat hur vänsterpartisten skrev skämt på Facebook om att mörda medlemmar av svenska kungafamiljen. Han var då distriktssekreterare för Vänsterungdom i sydvästra Finland.

Dellinger har också publicerat videoinspelningar på sig själv, där han kör runt i en bil och kallar Jussi Halla-aho ”en fullständigt galen nazist”.

Finska Yle var först med nyheten.