Kategorier
Nyheter

Ville Skinnari (S) ger €2 miljoner till korrupt biståndsorganisation

Finlands utrikesminister Ville Skinnari (S) bestämde igår att ge €2 miljoner av skattebetalarnas pengar till organisationen UNRWA, som ska hjälpa palestinier. Det generösa beslutet togs av minister Skinnari för att fira den ”internationella dagen för humanitärt arbete”, enligt Utrikesministeriets bulletin.

Så sent som ifjol krävde Förenta Staterna att den påstådda hjälporganisationen skulle utredas, efter att det avslöjats att den högste chefen för UNRWA Pierre Krähenbühl plundrat biståndspengar för att anställa sin älskarinna till en chefsposition och sedan flugit jorden runt i business class tillsammans med henne.

Också andra chefer inom organisationen har missbrukat biståndspengar för att anställa sina makar.

Allvarliga anklagelser om nepotism, maktmissbruk och sexuella trakasserier inom toppskiktet i UNRWA uppdagades efter att en intern rapport läckt ut. Krähenbühl har själv nekat till alla anklagelser, men avgick senare från sin post.

Länder som Schweiz, Förenta Staterna och Nya Zeeland har redan dragit in alla bidrag till UNRWA efter att korruptionen avslöjades, samtidigt som Finland ökar sina bidragsbetalningar till organisationen – som får över en miljard dollar om året. Så sent som i maj i år gav regeringen Sanna Marin bort €20 miljoner i tributer till UNRWA.

Skinnari beslöt också igår att finländarna ska betala €1 000 000 till Libanon för explosionen i Beirut i början av månaden.