Kategorier
Nyheter

Villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn

PÅ FRI FOT Tingsrätten dömde en vid tidpunkten 19-årig karl till fyra månaders villkorligt för ett fall av sexuellt utnyttjande av en 13-årig flicka. Åklagaren hade yrkat på straff för två fall av grovt sexuellt utnyttjande av samma barn, men det ena åtalet förkastades.

Domen är hemligstämplad och ur tingsrättens pressmeddelande framgår inte gärningsmannens identitet och inte heller när eller var brottet har skett.

Den åtalade mannen erkände händelsen, men bestred att den skulle utgöra grovt sexuellt utnyttjande av barn, då han menade att skillnaden i ålder eller mognad mellan personerna inte varit stor. Trots att mannen erkände bägge händelserna han stod åtalad för menade tingsrätten att det ändå inte kunde bevisats att han var skyldig.

Enligt domen fanns det stora skillnader mellan personernas kroppsliga och själsliga mognad och mannen hade också varit medveten om flickans låga ålder.

Tingsrätten bedömde ändå inte det sexuella utnyttjandet som grovt, då gärningen inte begåtts under tvång och flickan till viss del själv tagit initiativ till händelserna.

Mannens fängelsestraff blir villkorligt, då han är ostraffad sedan tidigare. Han ska också ersätta flickan €1500 för hennes lidande.