Kategorier
Nyheter

Villkorligt fängelse i 90 dagar för flickstrypare

PÅ FRI FOT Tingsrätten dömde John Birger Sidney Lindström, född 1993, till fängelse för att systematiskt ha misshandlat en flicka på Åland från december 2015 till juni 2017. Flickan var 16-17 år gammal när misshandeln började. Åklagaren presenterade bevis i form av bland annat textmeddelanden, fotografier och ett läkarutlåtande. Två personer var kallade att vittna.

Flickan berättade att Lindström misshandlat henne 1-2 gånger i månaden under perioden och att svartsjuka och fylleri varit bakomliggande orsaker. Lindström hade slagit flickan med sin fulla styrka, oftast på hennes armar, samt slitit henne i håret för att få fram sin poäng. Flickan hade berättat om händelserna för ett vittne och visat bilder på sina blåmärken.

Vid ett tillfälle ska flickan ha låst in sig på toaletten då hon fruktade Lindström efter att han blivit ilsken och kallat henne namn, men Lindström hade lyckats bryta upp dörren och tagit struptag på flickan och slagit henne.

 

Ströp sitt offer tills det svartnade för ögonen på henne

Åklagarens allvarligaste punkt var en händelse i juni 2017, då Lindström oprovocerat gett sig på flickan med knytnävarna efter att hon gått för att lägga sig. Lindström hade slagit henne i ryggen, armarna, höfter och lår och när flickan försökte freda sig hade han hållit fast och strypt henne tills det svartnade för ögonen på henne. Flickan berättade att hon trodde att hon skulle mista sitt liv vid tillfället. Lindström hade till sist släppt sitt stryptag och flickan hade sökt sig till ett hörn i rummet, där Lindström slog henne till golvet med knytnävsslag i huvudet. Flickan kröp ihop i hörnet för att försöka skydda sig och Lindström hade ledsnat och gått och lagt sig. Trots det brutala tillvägagångssättet valde åklagaren att endast åtala Lindström för misshandel och inte för grov misshandel.

 

Rättrådigt vittne gjorde polisanmälan

Flickan dokumenterade sina skador dagen efter och skickade i juli bilder på dem till en bekant. Fortfarande i augusti hade flickan haft blåmärken efter stryptaget. Flickan hade också haft svårigheter med att andas och svälja i ett par veckor efter misshandeln. Ett rättrådigt vittne gjorde en polisanmälan efter att ha sett blåmärkena och efter att Lindström hotat med att slå ihjäl flickan om hon inte kom hem inom en viss tid. En annan person vittnade om blåmärken och om hur flickan berättat om misshandeln hon utsatts för.

Lindström nekade till att han slagit eller strypt flickan, men medgav till att ha dragit henne i håret.

 

90 dagars villkorligt fängelse

Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje och dömde John Birger Sidney Lindström, född 1993, till 3 månaders villkorligt fängelse för två fall av misshandel och mannen är således släppt på fri fot. Lindström dömdes även till att ersätta sitt brottsoffers rättegångskostnader och sammanlagt €1600 för sveda och värk, samt till att ersätta kostnader för bevisning och betala en brottsofferavgift på €80 till staten.