Kategorier
Nyheter

Wille Valve (M) till Camilla Gunell (S): ”Du är moraliskt bankrutt”

Även om det knappast var alkoläsk i bägaren rann den i varje fall över för Moderaternas Wille Valve härom dagen, när striden om landskapets budget spillde över från lagtingsplenum för att fortsätta på sociala medier.

Droppen var när Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell publicerade en inlaga, där hon återgav sitt tal som hon höll i lagtinget om att Åland borde låna mer pengar – men med lite vassare tillmälen, där hon kritiserade ”högerhökar och kommunpampar som styr Åland bakåt”.

Valves svar till Gunell var att hon är ”moraliskt bankrutt” och vidare den siste som ska klaga över ett hårdnande debattklimat:

– Det är du som sätter tonen för debatten när du inleder debatt med ”Högerhökar och kommunpampar” som styr Åland bakåt. Efter en sån sluggeröppning är du moraliskt bankrutt och definitivt den siste att beklaga dig över hårdnande debattklimat. Du har ett moraliskt ansvar som partiordförande. Kom ihåg det!

Andra moderater reagerade också på Gunells formulering och hon tog så småningom bort den rubriken från sitt inlägg. För bara några år sedan var Valve och Gunell ministerkollegor i regeringen ledd av Katrin Sjögren (L).

 

Vice lantrådet lugnade ner sig 

Debattklimatet fortsätter att vara på tapeten i lagtinget och frågan har invaderat snart varenda remissdebatt, med stora fördröjningar i diskussionerna om sakfrågor som följd.

De nya invalda efter valet 2019 har dock fått mycket beröm av sina äldre kollegor för att de inte ägnar sig åt gnabbande och konfliktsökande under plenum. Istället använder de andra metoder, såsom Liberalernas ledamot Simon Påvals och Centerns Annika Hambrudd, som försökt knäcka sina politiska motståndare genom att polisanmäla dem för brott mot mänskligheten.

Lite påsk-anda kunde åtminstone vice lantrådet Harry Jansson (C) bjuda på, när han idag gick ut offentligt för att be om ursäkt och förlåtelse för hårda formuleringar mot socialdemokraten Nina Fellman i en insändare.

-Tyvärr var en del av mina ordval i torsdagens insändare i de åländska tidningarna illa valda, skrev Jansson i ett pressmeddelande.