Villkorligt fängelse och stora skadestånd för artiklar i MV-Lehti Brott mot mänskligheten att uppmärksamma brott mot mänskligheten

HELSINGFORS En skribent för nättidningen MV-Lehti dömdes av Helsingfors tingsrätt till 6 månaders villkorligt fängelse och stora skadestånd för att ha publicerat namn och annan information i en artikel om en man som dömdes för våldtäkt, men senare friades av hovrätten. Mannen tilldömdes ett skadestånd på €70 000 för förlorad inkomst. Skribenten dömdes också för upphovsrättsbrott för artiklar som tingsrätten ansåg var mer eller mindre kopierade rakt av från andra medier. Två skribenter dömdes för ärekränkning och grov ärekränkning mot en flyktingaktivist för en rad artiklar med nedsättande tillmälen mot henne.

Tingsrätten dömde också MV-Lehti för brott mot mänskligheten i ett av de mer märkliga rättsliga resonemangen hittills. MV-Lehti hade publicerat ett fotografi på en okänd man med okänd etnicitet, som höll ett maskingevär mot huvudet på ett gråtande spädbarn. Bilden hade rubriken "Multikulturalism är rikedom!" och tingsrätten ansåg att mannen på bilden bara måste vara arab och att bilden därför utgjorde hets mot araber.

Premium-artikel


€8 för att läsa Ålands Nyheter i 30 dagar - klicka här


Betalning med kort, Apple Pay, Google Pay eller banköverföring

Logga in