Kategorier
Nyheter

Åländsk socialdemokrat delar hyllning till coronavirus på Facebook

Undantagstillstånd råder i Finland och på Åland och gränserna är stängda sedan några dagar tillbaka, på grund av den globala epidemin av det dödliga kinesiska coronaviruset. Åland har hittills klarat sig undan bekräftade fall av smittan, trots hundratals bekräftade fall i Finland, tusentals fall i Sverige och tusentals människor döda av den fruktansvärda sjukdomen i länderna Kina, Italien och Iran.

Totalt har över 9000 människor dött av infektionen sedan utbrottet och 86 000 människor återhämtat sig. Främst är det äldre och andra människor som sedan tidigare haft försvagad hälsa som dör av sjukdomen, som fortfarande inte har något botemedel. På grund av sjukdomens svåra smittsamhet tvingas infekterade människor dö i ensamhet och kremeras utan begravning, eftersom det varit för farligt för anhöriga att komma till dödsbädden. Enligt läkare beror dödsfallen på att kroppens immunsystem i vissa patienter också angriper frisk vävnad i responsen mot coronaviruset. Detta skadar patientens lungor och kan leda till döden eller permanenta lungskador.

Någon som däremot vill se positivt på viruset är den socialdemokratiska politikern och tidigare ministern Carina Aaltonen, som härom dagen delade en intervju på sociala medier, där coronaviruset hyllas av den holländska societetskvinnan Li Edelkoort.

”Jag tycker att vi ska vara väldigt tacksamma för viruset, eftersom det kan bli orsaken att vi överlever som art”, säger Li Edelkoort och reportern frågar i intervjun om hon verkligen står bakom det uttalandet, vilket hon säger att hon gör.

Societetskvinnan detaljerar hur hon anser att de minskade utsläppen på grund av den nedstängda produktionen i kinesiska regioner visar hur viruset ska skapa en bättre miljö. Pressad av intervjuaren säger hon ändå att hon är ledsen över de människor som dött av sjukdomen och hoppas att de inte dött ”i onödan”. Hon fortsätter med att sia om en framtida vänsterekonomi med minskad produktion och ”ett blankt papper för en ny begynnelse” och kräver avskaffandet av alla transporter med flygplan och skepp, samt avskaffandet av affärsresor och semesterresor, samt en global avindustrialisering, där allt arbete utförs för hand.