Kategorier
Nyheter

Åländska bussar och färjor finns äntligen i digitala karttjänster

Nu kan du äntligen slänga bort dina gamla kartor och tidtabeller Efter att tappert kämpat emot i mer än ett decennium har landskapsregeringen till sist kapitulerat. Nu blir Åland en av de sista regionerna i världen att göra kollektivtrafikens rutter och tidtabeller tillgängliga via digitala karttjänster.

Från idag går det att planera sin resa via programmen Apple Maps och Google Maps och få korrekt information om avgångar och tider för bussar och färjor som körs för Ålandstrafiken. Infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) svarar på några snabba frågor:

Varför tog det så länge?
– Det är ett samarbete med Google och när en aktör vill använda deras tjänst krävs deras godkännande. Tjänsten kunde inte implementeras innan allt stämde helt enkelt.

Vilka var de största problemen?
– Den största utmaningen är att planera allt rätt för att verkligheten ska överensstämma med det digitala. Det krävdes en hel del manuellt arbete.

Är allt klart eller fattas något för karttjänsterna?
– Det går att optimera systemet ytterligare för att exempelvis bilförare ska ha bättre möjlighet att komma i rätt tid till en färjeavgång. Att väntetiden också syns innan en resenär kan ta sig iväg med färjan.

Vad är nästa steg för Ålandstrafiken som kommer att märkas för kunderna?
– Vi arbetar med bokningsreglerna och en del kommer att synas till årsskiftet men det är viktigt att arbetet får ta tid för att bli ordentligt gjort. Digitaliseringen kan förhoppningsvis ta sin början detta år.

Tror du att färjor och bussar kommer att nyttjas mer av ålänningarna nu?
– Allt som gör resandet smidigare och enklare att använda bör leda till fler resenärer och mindre administration.

Tror du att färjor och bussar kommer att nyttjas mer av turister nästa sommar?
– Systemet med flexibla priser i skärgården fortsätter troligtvis även nästa år men det ska först utvärderas. Om reducerade priser på utvalda avgångar lanseras i tid ger det möjlighet för besökare att boka dessa turer i samband med att årets sommarresa planeras. Årets reducerade prissättning nådde troligtvis inte ut i tid för att majoriteten av besökare skulle ha möjlighet att nyttja dem. Det bör leda till bättre kapacitetsutnyttjande och att mer plats blir tillgängligt på attraktiva turer.

Wikström säger att det fortfarande återstår mycket arbete för att göra kollektivtrafiken och skärgårdstrafiken användarvänlig.

Foto:  Pete Souza