Kategorier
Nyheter

ÅLD-kandidat hyllar nationalsocialistisk organisation

”Länge leve NMR!” – Så skriver Åländsk Demokratis lagtingskandidat Johan Andersson i en diskussion på sociala medier. NMR står för Nordiska Motståndsrörelsen, en nationalsocialistisk organisation som tillfälligt fick verksamhetsförbud i Finland av högsta domstolen i mars ifjol. Organisationen är aktiv i hela norden, med sitt säte i Sverige.

NMR vill stoppa massinvandringen till norden och repatriera de invånare som inte har nordisk etnicitet. Likt sina föregångare hävdar de att världen är ockuperad av en global judisk konspiration och vill införa ett nationalsocialistiskt samhälle.

  • NMR är inte kriminella. Vanliga svenskar som vill bevara sitt land från att det tas över av skurkar, bidragsfuskare osv. Finns även sådana av eget folk, så det behövs ej flera. Så dom ska hyllas, inte förbjudas, skriver Andersson. Han skriver också att det är hans personliga åsikt, inte partiets.

Medlemmar och personer med anknytning till organisationen samt den tidigare organisationen Svenska Motståndsrörelsen har tidigare dömts, åtalats eller efterlysts för brott som grov misshandel, våldsamt upplopp, mord, förberedelse till mord och annat.

Till Ålands Nyheter säger Andersson att han tycker att det är bra att NMR ”står upp för sina länder”.

  • Att försvara sitt land är bra, sedan om det är NMR, Kalle Anka eller Jehovas Vittnen spelar mindre roll. Jag tycker bara att det är bra att någon gör det. Det börjar likna en krigszon i Sverige och det vill inte jag ha här. Det är min personliga åsikt om detta, säger Andersson.

Är det något konkret NMR gör som du gillar?
– Nä, bara står upp för sitt fosterland.

Temabild, foto: Carl Ridderstråle 2016