Kategorier
Nyheter

Attentat mot högerpolitiker i Jämsänkoski utreds som mordförsök

POLITISK TERROR Ett attentat mot den 59-årige politikern Pekka Kataja från Sannfinländarna utreds nu av Centralkriminalpolisen som mordförsök.

Kataja utsattes på morgonen fredagen 17 juli för ett brutalt anfall i sitt hem av två gärningsmän som uppgav sig leverera en postförsändelse för att få honom att öppna dörren. Kataja fick omfattande skador och togs till Tammerfors Universitetssjukhus, där han syddes med 21 stygn i huvudet och 151 stanshål. Han hade också fått hjärnblödning, tre brutna revben och en fraktur på handen. Enligt läkare är det ett mirakel att Kataja inte dog eller fick hjärnskador av attacken.

Kataja är säker på att attentatet var politiskt motiverat, dels på grund av tillvägagångssättet, dels för att inga värdesaker eller ens kontanter togs av honom:

– Det finns inget i mitt privata liv som skulle vara orsak till det här. Dådet var tydligt planerat och iscensatt. Den ena levererade en postförsändelse och verifierade min identitet. Den andra gärningsmannen, som var gömd och inte syntes i dörrögat, började slå med ett metallföremål därifrån, säger Kataja.

– De kom specifikt för att döda mig.

Kataja har profilerat sig som starkt invandringskritisk, men också som en stark motståndare till radikal höger inom partiet. Själv tror han att attacken kom därifrån:

– Eftersom det inte finns något i mitt privatliv som kan förklara mordförsöket måste det ha ett politiskt motiv. Och jag tror att det politiska motivet i detta fall finns längst till höger, säger Kataja till MTV.

Polisen vill inte säga ifall de har gripit någon eller ifall de har misstänkta för brottet. Förundersökningsledare Markku Latvala vill inte heller ta ställning till motivet för attentatet. Polisen begär allmänheten om tips och ledtrådar på telefonnummer 050 456 0471 eller [email protected]

Enligt tidningen Ilta-Sanomat har brottet s