Kategorier
Nyheter

Bankiren Göran Lindholm hotade sjöbevakare när han greps under fyllefärd i Föglö med tidigare talmannen

Ålandsbankens tidigare styrelseordförande, tillika Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolags tidigare vd Bengt Göran Lindholm hotade med att använda sina kontakter inom statsförvaltningen mot en sjöbevakare när han greps för sjöfylleri i Föglös skärgård tillsammans med tidigare talman Gun-Mari Lindholm (M).

DOKUMENT

Förundersökningsprotokoll 9169/R/339/20


Förundersökningsprotokoll 9169/R/340/20

Sjöfärden hade skett en midnatt i augusti i år i Degerby. Sjöbevakningen låg på lur i farleden och såg en båt som kom körande i en högre hastighet än begränsningen om 12 knop. En sjöbevakare signalerade till båten att stanna med en rödlysande stopplampa, men trots det fortsatte båten förbi. Sjöbevakningen tog upp jakten med blåljus och strålkastare, genom farleden i Degerby och vidare norrut. I Spettarhålet saktade den andra båten ner. Både i strålkastarljuset och med hjälp av värmekamera kunde sjöbevakarna se hur båtföraren bytte plats med passageraren före de hörsammade ordern att stanna.

I båten var tidigare talman Gun-Mari Lindholm (M) och hennes make Göran Lindholm. Ingen av dem kunde förklara varför de kört i överhastighet genom Degerby eller varför de ignorerat signalen om att stanna. Enligt förundersökningen hade Göran Lindholm motvilligt gett ett blåsprov för alkohol, som visade 1,3 promille. Gun-Mari Lindholms blåsprov visade 1 promille. Bägge misstänktes för roderfylleri och sjöbevakningen tog deras båt på bogser:

”Under bogseringen från platsen för stoppandet till Degerby uppträdde bägge mycket otrevligt mot en sjöbevakare. Bengt-Göran hotade bland annat att använda sina kontakter inom statsförvaltningen mot honom, och ifrågasatte om sjöbevakningen inte hade bättre att göra och ifrågasatte utbildningsnivån på sjöbevakare”, står det att läsa i förundersökningsprotokollet från Västra Finlands Sjöbevakningssektion.

Ur rapporten framgår det att bankiren föll omkull två gånger i båten. Efter förtöjning skjutsades paret till sjöbevakningsstationen i Mariehamn för noggrannare alkotest. I senare förhör berättade Göran Lindholm att han inte sett sjöbevakningens stoppsignal före de kommit till Spettarhålet och att han lät sin fru ta rodret för att han blev bländad av sjöbevakningens strålkastare. Han erkände också till sjöfylleri och sjötrafikbrott i förhöret.

Gun-Mari Lindholm är tidigare talman vid Ålands parlament och sedan 2016 ordförande i Kumlinge kommunstyrelse. Hon berättade i förhör på liknande sätt som sin make om vad som hänt under kvällen och erkände sig skyldig till sjöfylleri.

Bägge makarna Lindholm valde att avstå från domstolsförhandling. Gun-Marie Lindholm dömdes således till €255 i böter och Göran Lindholm till drygt €5000 i böter, när Ålands tingsrätt avgjorde ärendet i slutet av november ifjol. Domen har inte vunnit laga kraft.