Kategorier
Nyheter

Carus hyr TV för €20 000 – skattebetalarna står för notan

Som Ålands Nyheter skrev om igår har byråchef Susanne Strand på landskapets Näringsavdelning godkänt ett bidrag på över €50 000 av skattebetalarnas pengar till IT-bolaget Carus, efter att VD Anders Rundberg skickade ett kravbrev på €54 000 till landskapsregeringen, där han hotade med att säga upp 8 anställda ifall Carus inte fick åka runt på internationella mässor under 2019.

Bland kostnaderna Rundberg räknar upp i sitt brev finns en hissnande utställningskostnad på €20 000 för att delta i mässan Seatrade Cruise Global i Miami, dit Carus tänker skicka två representanter. I brevet skriver Carus att den höga kostnaden beror på att firman tänker hyra en så kallad ”digital vägg”, det vill säga en storbilds-tv för att imponera på potentiella kunder genom att ”visa på vår spjutspetsexpertis med våra IT-lösningar för branchen (sic)”.

 

Hotellrum för två i Miami kostar €770 per natt
”Därför kommer vi att behöva betydligt större resurser än vanligt för att använda en digitalvägg i vår monter”, fortsätter bolaget. Förutom de €20 000 skriver Carus att också transporter kostar €1000, trycksaker kostar €5000 och ”marknadsplanering” kostar €2000.

Dessutom krävs landskapsregeringen på bidrag för att betala två personers flygbiljetter för €4400, 5 hotellnätter för €768 per natt och €900 i dagtraktamenten till representanterna så att de inte går hungriga.

 

”Godtagbara kostnader” enligt landskapsregeringen
Totalt hävdar Anders Rundberg kostnader på nästan €40 000 för bolagets besök på mässan i Miami. Susanne Strand godkände alla kostnader som bidragsberättigande, förutom €5000 för trycksaker.

Till Ålands Nyheter säger strand att €20 000 för en ”digitalvägg” är helt stödberättigat enligt landskapsregeringens regelverk och räknas som en godtagbar kostnad för att ställa ut på en mässa.

Foto: Arielinson

Artikeln är en del i en serie:

Del 1