Kategorier
Nyheter

€3500 för HBTQI#metoo-elddans i Åländska skolor. Emmaus, ABF och Nordens Institut avslöjades med bidragsbluff

Landskapsregeringens Kulturdelegation publicerade i slutet av förra veckan resultatet från en bidragsextravaganza för kulturprojekt som hölls den 24 april. Delegationen hade blivit bombarderad med bidragskrav från 33 penningintresserade föreningar och under extravaganzan delades totalt €66 000 av landskapets inkomster från hasardspel ut – drygt en tredjedel av vad föreningarna hade krävt.

Föreningen Träffpunkt Ungdom, som bland annat arrangerat kampanjer mot ryska staten, fick €2000 för att ordna en musikfestival på Pub Bastun. Kökar Marthaförening fick €300 för att bjuda på kaffe och tårta på självstyrelsedagen.

 

Krävde €900 för att hissa Ålands flagga

Garantiföreningen för Matsmårs gjorde en favorit i repris och krävde ersättning för att hissa Ålands flagga under självstyrelsedagen. Denna gång var dock avgiften den dubbla gentemot vid firandet av Finlands självständighet och föreningen kunde inkassera €900 från Kulturdelegationen. Föreningen fick också ett bonusbidrag på €1000 för att anordna ”Hummersödagen”, med bland annat servering och skattjakt för barn. Kastelholmsnejdens byalag krävde och fick €2000 för att hålla tal och dansa folkdans under självstyrelsedagen.

Ålands Projektkör, som leds av Carina Sommarström, krävde €10 000 för fira den mytomspunne Tennessee-sångaren Elvis Presley, men framförallt för att fira sig själva. Kören fick dock nöja sig med hälften av pengarna.

Det bidragsberoende rockbandet Lamori fick €3000 av landskapsregeringen för att spela in en ny skiva och försöka slå igenom i utlandet. En förening som kallar sig Tair krävde €5000 och fick €2000 för utställningen ”Mångkulturella Åland i folkdräkter”, som planeras för 2019.

 

€3500 för HBTQI-#metoo-elddans i Åländska skolor

En grupp åländska och utländska kulturarbetare krävde €6000 i bidrag för att hålla HBTQI-#metoo-elddans i åländska skolor. Kulturdelegationen gav €3500 i stöd.

Textil 3D låg bakom extravaganzans näst största bidragskrav och ville ha €19 000 för att ”utveckla digital teknik för stickning”, samt ordna workshops i skärgården och Mariehamn. Den penningivriga gruppen fick nöja sig med €5000.

Skärgårdsteatern fick €2500 för sommarens föreställning, men de fick avslag på sin ansökan om €2000 för att skriva en bok för att hylla sig själva. Även Kökar Hembygdsförening fick avslag på en bidragsansökan i svävande ordalag, då Kulturdelegationen menade att det räcker med verksamhetsunderstödet föreningen redan fått. Bidragsföreningen Ålands Natur och Miljö gick samma öde till mötes och blev utslagna under extravaganzan.

”Krisgruppen c/o Marika Sundqvist” skickade in ett krav på €8500 för att ordna rekvisita och marknadsföra sin föreställning om att må dåligt. Gruppen mådde kanske inte så mycket bättre efter att de fick nöja sig med mindre än hälften av pengarna.

 

Krävde kulturbidrag för att gå på krog

Föreningen Sälskärs Fyr, som leds av Conny Häger, tog i från tårna och krävde €18 000 för att fira fyrens 150-års jubileum och för att smörja kråset på Mariehamnskrogen Nautical. Extravaganzan slutade dock snopet för föreningen, som istället bara fick €3000 i bidrag för att plåga barn med en bok om fyren i fråga. Kulturdelegationen beviljade också €1500 till projektet Ukulele och vinyl, som ska turnera på åländska äldreboenden.

Duon ”Holmström & Raar” kunde kassera in €3000 för 4 dansföreställningar under sensommaren, som de själva beskriver som en ”gripande och rå, men känslig duett om det förflutna, om framtidsutmaningar och om nuets verklighet”. Kodarklubben fick även de €3000. Pengarna ska gå till ett sommarläger där unga mellan 10-16 år får lära sig grunderna i programmering.

 

Emmaus och Nordens Institut avslöjades med bidragsbluff

Föreningen Emmaus, som leds av Robert Jansson, försökte smyga till sig €1500 i stöd för kulturnatten, men bidragsbluffen avslöjades av Kulturdelegationen som konstaterade att Janssons förening redan fått €5000 i stöd för projektet.

Nordens Institut, som leds av Jacob Mangwana Haagendal, försökte sig på en ännu djärvare bluff och krävde €4000 för en målning med religiöst tema på Emmaus utomhusvägg, trots att institutet redan fått €20 000 i stöd för det av landskapsregeringen. Kulturdelegationen hann dock upptäcka bluffen i tid och gav föreningen avslag.

Ålands konstförening satsade på ett säkert kort och krävde €2370 för ”Språk genom konst, ett integrationsprojekt”. Kulturdelegationen godkände kravet och slank också en femhundring till Ålands Biodlarförening för ett samarbete med Svenska Bifrimärkesklubben i Örebro.

 

Vänsterföreningar krävde ännu mer bidrag

Vänsterstiftelsen Ålands fredsinstitut, som leds av politikern Roger Nordlund (C), var traditionsenligt med och krävde pengar även i denna extravaganza och kunde inkassera €5000 för att fira självstyrelsedagen på torget i Mariehamn.

Arbetarnas Bildningsförbund, som leds av den socialdemokratiske politikern Mia Hanström, försökte skaffa sig dubbla bidrag för samma projekt och krävde €15 000 för ett jazzprojekt, Kulturdelegationen upptäckte vänsterföreningens bidragsbluff och krävde en reviderad plan före några pengar utbetalas.

Duon Ponthin / Sjöstedt fick €2000 för två konserter med musik av kvinnliga kompositörer. ”Mariehamns gröna kulturarv” krävde drygt €9000, men fick nöja sig med €3000 för en utställning om trädgårdar.

 

Största kravet €20 000

”Arbetsgrupp Pentti Teirikari” stod för extravaganzans största krav och ville ha €20 000 för att filma prästgården på Kökar. Kulturdelegationen överförde ansökan till behandling av filmfonden.

”Arbetsgrupp No Title” hittade ett vinnande koncept genom att lämna in ett bidragskrav, som liksom gruppens namn, fullständigt saknade innehåll. Kulturdelegationen tog det säkra före det osäkra och betalade ut €3000. Slutligen fick också en musikalisk trio €2500 för att framföra 4 konserter med musik av Beethoven.

Bidragskrav på sammanlagt €17 000 bordlades för senare behandling och utanför extravaganzan beviljade Kulturdelegationen även €3000 av skattebetalarnas pengar till Sällskapet Bel Canto eftersom de utökat sina hyreskostnader.

Bilaga till Kulturdelegationens protokoll 24.4.2018