En misstänkt sexförbrytare i Uleåborg har släppts ur häktet

En av de misstänkta männen i våldtäktsringen i Uleåborg har släppts ur häktet. Detta meddelar polisen idag. I måndags grep en utländsk man, född 1995, misstänkt för sexuellt utnyttjande i stadsdelen Tuiras parkområde mellan 16 och 17 november. 

– Vi hade inte skäl att hålla honom. De misstänkta brotten är inte så allvarliga och åtalet har gjort framsteg, säger kriminalkommissarie Markus Kiiskinen till tidningen Kaleva.

Kiiskinen berättar att offret är en gymnasieflicka och polisen undersöker nu ifall fler personer blivit utsatta. En annan utländsk man, född 1994, misstänks för att under samma helg och på samma plats ha utsatt ett barn för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande. Bägge misstänkta män var bekanta med varandra.

Samtidigt utreder polisen i Uleåborg en liga på sju fiendesoldater från Mellanöstern, som misstänks för att under flera månader utsatt en flicka så ung som 10 år för grova våldtäkter och grovt sexuellt utnyttjande. Polisen undersöker nu ifall ligan haft flera barn som offer.

– Det är något vi undersöker väldigt noga, säger Kiiskinen.

Enligt Kiiskinen har de två utländska våldtäktsmännen i Tuira inget att göra med ligan på sju personer, men gemensamt är att de alla använt sociala medier för att lura till sig sina offer. Alla misstänkta är utländska män, vissa av dem asylsökare och andra med finskt medborgarskap. Totalt rör det sig om fyra olika nationaliteter.

Polisen känner nu till ett tjugotal fall under hösten, där utländska män närmat sig barn i Uleåborg via sociala medier och försökt locka dem. Polisen har nyligen gått ut med en officiell varning till unga och föräldrar för dessa utländska predatorer. Enligt Kiiskinen rör det sig i huvudsak om kontaktförsök på Snapchat, Instagram, Whatsapp, Facebook Messenger, Ask och Mystory.