Fiendesoldat från Afghanistan högg ner kvinna på öppen gata i Kuopio

En man håller en kniv

En fiendesoldat från Afghanistan står åtalad i Norra Savolax tingsrätt efter att han försökte knivmörda en kvinna på öppen gata i Kuopio i maj i år.

Kvinnan han försökte mörda var hans tidigare fru, som han lyckades hugga ner till marken före han övermannades av modiga åskådare.

Enligt åklagaren hade afghanen cyklat runt och letat efter henne och när han fick syn på henne pratandes i telefon på gatan. Han slet telefonen från kvinnan och högg ner henne.

– Om hon gett mig telefonen hade det kanske inte hänt, sade mannen i polisförhör.

Afghanen fortsatte sin ursinniga attack efter att kvinnan fallit till marken och högg så hårt att knivbladet gick av och fastnade i ryggen på offret, som fick livshotande skador och måste opereras efteråt på Kuopio universitetssjukhus.

I polisförhör berättade afghanen att han inte ångrade någonting och att motiveringen till gärningarna var hans kultur och hans religion, som han ansåg hade blivit kränkta:

– Medan jag är i det här landet kan du inte ta min religion och min kultur, det gör du inte! sade han i polisförhör.

”Det handlar om hämnd mot den tidigare makan och motiven för handlingen är särskilt förkastliga”, skriver åklagaren.

Fiendesoldaten berättade också i polisförhör att han var stolt över sin gärning:

– Vad som har hänt är jag stolt över. Jag har på grund av min religion min egen ära och är redo att dö. Jag är inte rädd för fängelset.

Han nekar däremot till mordförsök och hävdar att det endast rört sig om grov misshandel. Rättegången inleddes idag och försvaret har begärt att den afghanske mannen ska sinnesundersökas.

Ilta-Sanomat var först med nyheten.