Kategorier
Nyheter

Fiendesoldater gruppvåldtog finsk flicka i Seinäjoki

Fem afghanska fiendesoldater som i juli gruppvåldtog och förnedrade en finsk flicka i Seinäjoki dömdes till milda fängelsestraff i Södra Österbottens tingsrätt. De fem dömda är Meeraj Abdoli, Nabi Ahmadi,  Nawshad Chinigol, Waisuddin Ghosuddin Ghiasuddin och Abdullatif Shafai.

 

DOKUMENT

Dom R18/1507

Mängder av afghaner trängde sig in i lägenhet – flickan skakade av rädsla

Den 19 år gamla flickan hade via internet stämt träff med Abdullatif Shafai, men när han kom för att plocka upp henne var två andra afghanska män också i bilen. Därefter åkte de till kvinnans lägenhet och istället för endast Shafai trängde sig samtliga in i hennes lägenhet och fler afghaner dök upp och trängde sig in i lägenheten.

Shafai hade krävt att kvinnan skulle ha sex med hans landsmän. Ghosuddin Ghiasuddi började pressa kvinnan att ha sex med honom, men hon vägrade systematiskt och försökte både på finska och engelska förklara att hon inte ville. Situationen med de fem hotfulla fiendesoldaterna i hennes lägenhet gjorde flickan livrädd. Både Ghosuddin Ghiasuddi och Shafai berättade för tingsrätten att flickan skakade av rädsla.

Huvudmannen Abdullatif Shafai dömdes till tre års fängelse för gruppvåldtäkten. Foto: PT-Media

 

Spottade på kvinnan och filmade våldtäkten

Fiendesoldaterna hindrade flickan från att lämna sin lägenhet och sade att hon inte slapp ut om hon inte hade sex med dem. Hon sade nej hela tiden. Nawshad Chinigol berättade att han hört flickan säga nej när Ghosuddin Ghiasuddi var den förste som våldtog henne. Det gjorde att Chinigol och de andra afghanerna krävde att också få våldta flickan, vilket de därefter gjorde gång på gång.

Meerai Abdoli berättade för tingsrätten att han hört flickan säga nej och att hon varit rädd när Shafai krävt att hon ska ha sex med Abdoli. Abdoli hade istället spelat in på film när de andra afghanerna våldtog flickan. Fiendesoldaterna hade också spottat på flickan under våldtäkterna.

Abdoli Meeraj, närmast i bild, filmade när flickan våldtogs. Foto: PT-Media

 

Gruppvåldtäkt var inte grov enligt åklagare

Nästa dag ringde Shafai upp flickan för att försöka stämma träff för att låta fler män förgripa sig på henne. Flickan fick panik och kontaktade polisen. Polisen utredde saken som grov våldtäkt och häktade flera män som misstänkta. Åklagare Esa Luomala valde trots afghanernas omänskliga förfarande att inte väcka åtal för grov våldtäkt, utan endast för våldtäkt. I skandaldomen från Södra Österbottens tingsrätt lät domare Tuija Forss våldtäktsmännen klara sig undan med milda straff:

Abdullatif Shafai dömdes till 3 års fängelse för våldtäkt. Han hade inte haft samlag med flickan, men varit den som planerat och drivit hela brottet och därför ansåg tingsrätten att hans skuld var ännu högre än de andra männens. Shafais straff är endast hälften av maxstraffet för våldtäkt enligt finsk lag.

Waisuddin Ghosuddin Ghiasuddin dömdes för flera våldtäkter till 2 år och 6 månaders fängelse.

Nawshadi Chinigol dömdes till två års fängelse för våldtäkt.

Nabin Ahmadi dömdes till 2 år och 3 månaders fängelse för våldtäkt.

Meeraj Abdoli dömdes till 6 månaders villkorligt fängelse för att ha sexuellt ofredat flickan och filmat henne när hon blev våldtagen.

Våldtäktsmännen dömdes att betala €6000 – €7000 var till kvinnan i ersättning för hennes lidande.

Fiendesoldaterna klarade sig undan med milda straff

 

Flickan fick ingen hjälp – försökte ta sitt liv

I en intervju med den finska nyhetsbloggen PT-Media säger flickan att hon har bott i Österbotten i hela sitt liv. Hon berättar att hon mådde så dåligt efter våldtäkten att hon sökte psykiatrisk behandling, men blev utkastad från vårdcentret första natten. Hon kunde inte fortsätta bo i sin lägenhet efter händelsen eller fortsätta sin utbildning och hade försökt ta sitt liv i förtvivlan.

Flickan säger att hon inte får någon hjälp från samhället, endast stöd från sin mor. Hon berättar att hon inte längre ser någon framtid för sig själv och tror inte på sitt fortsatta liv.

Afghanernas grymma handling har rapporterats i en mängd finskspråkiga medier. Ålands Nyheter är som vanligt den enda svenskspråkiga nyhetskanal som vågar rapportera om de fruktansvärda händelserna i landet som andra redaktioner förgäves försöker dölja för allmänheten.

Artikeln har uppdaterats med en engelskspråkig istället för finskspråkig länk 30.11.2018