Kategorier
Nyheter

Gängmedlemmar misshandlade åländsk yngling på Torggatan

PÅ FRI FOT Tingsrätten dömde rumänske gängmedlemmen Georgian Pruteanu (som även kallar sig Manuel Georgian och Manuel Andreei) samt rumänen Andrei Claudiu Diaconu till böter respektive fängelse efter att de hoppat på och misshandlat en åländsk yngling på Torggatan i Mariehamn och därefter hotat honom med grovt sexuellt våld ifall han skulle gå till polisen.

Åklagaren presenterade bevis i form av en film av misshandeln som polisen påträffat i knarklangaren Shayan Amanis telefon i samband med en annan utredning.

 

Oprovocerat påhoppad på gatan
Det var i september 2016 som den åländske 18-åringen befunnit sig på en hemmafest i Mariehamn, vaknat upp i bastun och tagit sig ner till Torggatan. Utanför huset hade Pruteanu och Diaconu konfronterat mannen, frågat om han var rasist, och därefter hoppat på honom. Mannen hade inte stött på rumänerna eller sagt eller gjort något provocerande tidigare under kvällen.

 

Filmade misshandeln
Rumänerna började slå och sparka mannen i magen och ansiktet, och en stund in i misshandeln börjat spela in den på film. På filmen ses brottsoffret sittandes medan han tar emot knytnävsslag i ansiktet av invandrarna, utan att göra motstånd. På filmen hörs även Andrei Diaconu säga ”om du går till polisen kommer vi att r*vk***la dig som fan!”

 

Vågade inte gå till polisen
Offret hade haft ont i käken och svårigheter med att tugga i 1-2 veckor efter misshandeln. På grund av hotet hade han inte vågat polisanmäla händelsen. Offret hade också drabbats av sömnproblem och koncentrationssvårigheter efter misshandeln.

Åklagaren yrkade på €1100 i ersättning till brottsoffret för sveda och värk samt €1000 i ersättning för lidande. Pruteanu erkände misshandeln, men menade att den var värd högst €200. Diaconu erkände också misshandeln och hotet, men menade att bägge brotten borde ingå i ett paketpris på högst €150.

 

Släpps på fri fot utan övervakning
Tingsrätten dömde rumänen Andrei Claudiu Diaconu, officiellt född 1996, till 40 dagars villkorligt fängelse för misshandel och övergrepp i rättssak samt till att ersätta brottsoffret €500 för lidande och tillsammans med Pruteanu ersätta brottsoffret ytterligare €500 för sveda och värk, samt ersätta brottsoffrets rättegångskostnader. 

Enligt tingsrätten är Diaconu inte straffad sedan tidigare och därför blir fängelsestraffet villkorligt. Diaconu slipper också övervakning efter att tingsrätten konstaterat att han kommer från fina hemförhållanden. Diaconu är således släppt på fri fot.

Tingsrätten dömde rumänen Georgian Pruteanu, officiellt född 2000, till €300 i böter för misshandel samt till att tillsammans med Diaconu ersätta brottsoffret €500 för sveda och värk, samt ersätta brottsoffrets rättegångskostnader.

Gängmedlemmen Pruteanu har tidigare dömts av tingsrätten för olaga hot, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, trafikförseelse och grov misshandel.