Kategorier
Nyheter

Hotfulla formuleringar från vd Dick Jansson när SAJ Instrument krävde bidrag för mässor

Igår kunde Ålands Nyheter rapportera om hur skattebetalarna plundras på €20 000 i ett så kallat ”internationaliseringsbidrag” av ingenjörsföretaget SAJ Instrument AB. Ytterligare granskning visar att verkställande direktör Dick Jansson använt implicita hot för att pressa tjänstemännen att hastigt ge beslut om bidrag till hans bolag.

Enligt kravbrevet har SAJ Instrument spenderat knappt €25 000 för att ställa ut på mässan Seatrade Cruise Global i Miami. Bolaget krävde inte bara bidrag för en persons flygresor tur och retur från Mariehamn till Miami, utan också för 9 nätter på hotell och en hyrbil. Bidrag krävdes också för att tanka hyrbilen. Trots att mässan pågick endast under 4 dagar krävde bolaget bidrag för att betala fickpengar för 9 dagar till representanten.

För mässan Nor-Shipping i Oslo ska SAJ Instrument spendera drygt €3000 och bolaget krävde bidrag för att betala två personers flyg tur och retur från Mariehamn till Oslo, varsitt rum i tre nätter för representanterna, samt bidrag för att betala fickpengar till dem.

SAJ Instrument hävdar också i sitt kravbrev att de kommer att spendera €8000 för att besöka mässan Donsö Shipping Meeting i Göteborg. Bolaget krävde bidrag för att betala för två personers flygresor tur och retur mellan Mariehamn och Göteborg. Trots att mässan pågår endast under en dag hävdar bolaget att hotellövernattningen för två personer kostar nästan €1000. Till på köpet krävs bidrag för att betala fickpengar under 5 dagar till representanterna – trots att mässan pågår under endast en dag.

För att två representanter ska besöka mässan Europort i Rotterdam hävdar SAJ Instrument €7500 i kostnader, vilket inkluderar bland annat flyg och hotell. Trots att mässan pågår i endast 4 dagar krävde bolaget bidrag till fickpengar för 8 dagar – totalt €1056 – till sina representanter.

Kravbrevet avslutas med ett hotfullt meddelande från SAJ Instruments vd Dick Jansson:

”Vi motser Er beredning så snart som möjligt eller senast inom tre månader inom ramen för god förvaltningssed och den av landskapsregeringen antagna Förvaltningsstadgan på Åland.”

Senast 2017 fick bolaget ett annat bidrag – drygt €20 000 – för ”internationalisering”.

På bilden: Dick Jansson, foto: Twitter