Kategorier
Nyheter

Invandrare döms för utpressning och misshandel av unga i Mariehamn

En ung rumän döms till endast 30 dagars villkorligt fängelse för utpressningsförsök mot unga via Instagram, där han bland annat hotat med sin gängkriminelle bror. Han döms även för att tillsammans med en finsk yngling ha misshandlat en tredje person vid Västernäs Grill i Mariehamn.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/259

Enligt åklagaren hade rumänen Daniel Lupu försökt tvinga en 14-årig pojke att ge honom pengar. Utpressningen hade skett genom meddelanden som skickades genom Instagram, där rumänen hotade med att slå ner pojken om han inte fick ”låna” pengar. Hotelserna hade skickats under första halvåret av 2020.

Lupu hade också skickat meddelanden till en flicka, som han hotade med våld ifall hon inte skulle ge honom en adress han letade efter. Han hade också skickat bilder på vapen till henne för att understryka sina hot.

Åklagaren yrkade också på straff för misshandel, efter att Lupu slagit en yngling som satt på en bänk med knytnävarna i huvudet. Därefter hade rumänen tryckt ner honom med knäet i sitt offers bröst och knäat honom i ansiktet med det andra benet.

Thomas Harju stod också åtalad för misshandeln. När Lupu var färdig hade han gett order till Harju att ge sig på samma offer och Harju hade slagit honom i sidan av huvudet flera gånger, så att personen fick hål i trumhinnan.

 

Nekade till innehav av konton

Lupu nekade i rätten till att ha skickat några meddelanden eller hot. Han medgav däremot till att ha slagit personen på bänken två gånger, men inget mer. Harju erkände två slag, men menade att ”inte varit hårda”. Han hade misshandlat av egen fri vilja och inte på order av Lupu.

Åklagaren presenterade bevis i rätten, där det framgick att Daniel Lupu skickat hotelser till flickan via ett Instagram-konto med namnet daniellupu24. Från samma konto hade också hotelser skickats till den 14-årige pojken, där Lupu skrivit saker som ”Var är mina pengar?”. Han hotade också med att meddela sin bror Georgian Pruteanu, som är en ledande figur inom utländsk gängkriminalitet på Åland.

Pojken som blivit utsatt för utpressningen berättade att han inte kände Lupu, utan endast stött på honom ett par gånger på stan. Lupu hade börjat skickat otaliga meddelanden till pojken med krav på att få låna €100, och meddelandena hade blivit allt mer hotfulla. Därefter hade Lupu hotat pojken när de råkade stötas på stan. Miramargaraget är en samlingsplats för ungdomar i Mariehamn och platsen lockar också till sig många kriminella invandrare i jakt på enkla offer. Pojken hade där stött på Lupu, som slagit ner honom och sedan hotat med att skära honom i ansiktet och knivhugga honom. Pojken hade inte vågat berätta om denna händelse före rättegången.

Tingsrätten ansåg att det var bevisat att det var Lupu som skickat meddelandena med hotelser.

 

Ansåg sig utpekad på grund av etnicitet

Angående ynglingen som blev anfallen av Lupu och Harju och knäad i ansiktet, menade Lupu att han först hade blivit falskt utpekad för en stöld på grund av sitt etniska ursprung. Därefter hade han slagit ynglingen i självförsvar då det verkade som han gick till attack.

Daniel Lupu, som också heter Ion Lupu och officiellt är född 2004, döms till 30 dagars villkorligt fängelse för försök till utpressning, olaga hot och två fall av misshandel. Hans straff lindras på grund av hans unga officiella ålder. Lupu ska också ersätta pojken han hotade med €700.

Thomas Harju, född 2004, döms till €180 i böter för misshandel. Hans straff lindras på grund av hans unga ålder.

Bägge dömda ska tillsammans betala €900 i ersättning för ynglingen de misshandlade och rättegångskostnaderna för sina offer.

De åländska skattebetalarna dömdes till att betala €3700 i ersättning till Lupu och Harjus advokater.

Ett svar på ”Invandrare döms för utpressning och misshandel av unga i Mariehamn”

Stängt för kommentering.