Kategorier
Nyheter

Invandrargäng drev brutal narkotikaliga på åländska skolor

Fem män och en kvinna dömdes i förra veckan av tingsrätten för omfattande narkotikahandel, misshandel, grov misshandel, utpressningsförsök, olaga hot, hemfridsbrott och narkotikabrott. Ligan har varit verksam på Åland under minst två års tid och riktat in sig på ungdomar på Yrkesskolan och Hotell- och restaurangskolan, som de sålt amfetamin, cannabis, opioider och ecstasy till. Invandrargänget bestod av vuxna män och ungdomar som förutom sin narkotikahandel brutalt misshandlade ungdomar med dödliga vapen för att pressa dem på pengar.

Ligan leddes av den 31 år gamla invandraren Harald Francisko Armando Söderlund (även känd som Armando Mexx), som senast i juni 2017 dömdes för narkotikabrott då polisen i Sverige tog honom och kumpanen Tomaj Mayahi Nisi (även känd som Tommy Mayahi) på bar gärning när de försökte smuggla strax under ett kilo cannabis till Åland.

Shajan Amani

Förutom Söderlund bestod ligan av den iranske kurden Shajan Amani (som idag kallar sig Shayan Adriano Zadeh, tidigare Abdollah Zadeh), David Alexander Karlsson, rumänen Georgian Pruteanu (som även kallar sig Manuel Georgian eller Manuel Andreei),  rumänen Lucian-Constantin Virlan samt Matilda Viktoria Essén.

Georgian Pruteanu
Georgian Pruteanu

Omfattande bevisning

Åklagaren presenterade omfattande bevis i form av bland annat narkotikabeslag, vapenbeslag, avlyssnade telefonsamtal, avlyssnade SMS, fotografier, laboratorieundersökningar, filmer, en DNA-undersökning och e-postmeddelanden. Nästan 30 personer vittnade i rättegången och åklagaren hade totalt 15 åtalspunkter gentemot de sex kriminella personerna samt en punkt mot en av deras kunder, som dömdes till €100 i böter för innehav av cannabis.

Matilda Viktoria Essén

En lönsam verksamhet

Enligt tingsrätten sålde ligamedlemmarna Söderlund, Amani och Karlsson hasch, ecstasy, kokain, Xanor och amfetamin för €37 350 mellan slutet av oktober 2016 och mitten av januari 2017. Av inkomsten hade nästan €26 000 gått till Armando Söderlund. Matilda Essén hjälpte ligan genom att förvara stora mängder amfetamin i sin lägenhet i Mariehamn.

Enligt listor över skulder som polisen beslagtog av Shajan Amani hade ligan under perioden sålt droger till åtminstone 23 personer förutom vad ledaren Söderlund också sålde till ligans egna medlemmar. I polisförhör berättade Amani att han och Söderlund haft en lönsam verksamhet ihop.

Vittnen vågade inte prata i rätten

Shajan Amani (som numera kallar sig Shayan Zadeh) arbetade som knarklangare och indrivare av skulder åt Armando Söderlund. Ett vittne hade i polisförhör berättat att han hade fått hasch som han trodde var gratis, men att Amani senare dykt upp vid hans familjehem och försökt kräva pengar. I polisförhöret hade vittnet också berättat att han gav €500 till Amani för att slippa bråk och att ligan därefter fortsatt att hota honom för att pressa honom på mer pengar. I tingsrätten ändrade vittnet sig och sa att han inte längre kunde minnas och att det han tidigare sagt i polisförhör inte stämde.

Ett annat vittne hade i polisförhör berättat att Amani drev in skulder åt Söderlund samt berättat hur han köpt droger av Söderlund som levererats av Amani. I tingsrätten ändrade även detta vittne sig och sa att det han sagt i polisförhör inte stämde.I ett avlyssnat telefonsamtal som användes som bevis i rätten samtalade Söderlund med Robert Henry Höglund, som arbetade som knarklangare åt invandrarligan och hade svårigheter med att sälja tillräckligt.

Misshandel, knivhot och hemfridsbrott

Tingsrätten dömde iraniern Shajan Amani för misshandel för att han på Fågelberget i Jomala slagit en yngling i ansiktet, knuffat ner honom på marken, sparkat honom i ryggen och hållit en kniv vid hans hals och sen tryckt knivspetsen mot ynglingens bröst. Orsaken var ett bråk på grund av att Amani tagit ynglingens telefon för en obetald drogskuld. Amani dömdes också för att han satt sin kniv mot halsen på sin kumpan Alexander Karlsson när han tillsammans med Hetem Cimili brutit sig in i Karlssons bostad i ett bråk om hasch. En ljudinspelning från händelsen användes som bevis i ärendet.

Shajan Amani dömdes också för hemfridsbrott efter att han och Söderlund besökt Hetem Cimili och dennes familj i Mariehamn. Shajan hade där trängt sig in i deras hem, varvid slagsmål uppstått mellan familjen Cimili och Shajan samt Söderlund.

”Du kommer att ligga i ett dike och blöda”

Tingsrätten dömde Alexander Karlsson för utpressningsförsök efter att han i januari hotat en yngling till livet för en påstådd skuld. Karlsson hade tillsammans med fyra andra sökt upp ynglingen och påstått att han stulit €200 av Karlsson och därför måste ge honom €2000 eller 100 gram hasch om han inte ville ligga i ett dike och blöda. Några dagar efter hotet stämde Karlsson och personen träff utanför Alis Kebab för att göra upp om pengarna. Istället för att komma ensam hade Karlsson med sig Amani och tre andra kumpaner. Bland kumpanerna fanns den 35 år gamle rumänen Lucian-Constantin Virlan, som direkt hade klivit ur bilen, tagit av pojken hans glasögon och delat ut dussintals slag i ansiktet på honom tills det var helt sönderslaget. Brottsoffrets far hade kommit ut från sin arbetsplats i närheten för att hjälpa sin son och då fått en hink kebabolja hälld över sig av Virlan. När männen slogs anslöt sig en av Karlssons kumpaner, rumänen Georgian Pruteanu (som idag kallar sig Manuel Georgian) till bråket och sparkade brottsoffrets far i magen. Alexander Karlsson och hans kumpaner flydde platsen när de fick höra att polisen var på väg.

Brutal gängmisshandel med dödliga vapen

Åklagarens mest allvarliga åtalspunkt gällde en grov misshandel som ägt rum i Mariehamn natten 17.4 – 18.4.2017. Invandrargänget hade lurat en yngling att komma och möta dem bakom Baltichallen för att köpa hasch. Där hade tre av dem hoppat på ynglingen och misshandlat honom brutalt med huggvapen, elpistol och en startpistol samt hotat ynglingen till livet. Åklagaren beskrev misshandeln som ”synnerligen rå och grym”.

Armando Söderlund åkte tillsammans med Shajan Amani och Georgian Pruteanu till Baltichallen där de skulle möta en yngling som trodde att han skulle köpa hasch. Amani och Pruteanu förberedde sig för misshandeln med att iklä sig rånarluvor och åkte till brottsplatsen.

När ynglingen kom runt hörnet vid Baltichallen hade Söderlund kommit fram och börjat slå honom i ansiktet med ett hårt föremål. Ynglingen hade ropat efter hjälp från sina vänner som befann sig i en bil i närheten. När hans vänner kom dit riktade Söderlund en startpistol mot ynglingens huvud och hotade att skjuta honom ifall de kom närmare. Tumult uppstod och Amani och Pruteanu anslöt sig till misshandeln varav en av männen skar ynglingen i nacken och den andre torterade honom med en elpistol. Söderlund avfyrade även ett skott med pistolen innan gruppen skingrades.

En kvinna som av en slump befann sig på en cykelbana närheten hörde skrik och smög i riktning mot ljudet. Hon gömde sig i skogen och blev vittne till misshandeln. Hon kände igen Söderlund och kände igen den maskerade Amani på rösten. Vittnet ringde polisen och pekade sedan ut åt vilket håll flyktbilen körts.

Ynglingen fördes till akuten där läkaren konstaterade sår i skalpen, skärsår på halsen, flera sår i ansiktet samt en nyckelbensfraktur som krävde operation.

Ledare för narkotikaligan Armando Söderlund med flickvännen Alexandra Enlund / Alexandra Menace

DNA-bevis från blodig pistol

En konstapel som vittnade i tingsrätten berättade att polisen under natten stannade ett fordon som kördes av Ghaznavi och att de fann blodspår i bilen och en spricka i framrutan. Vid en husrannsakan fann polisen en elpistol hos Georgian Pruteanu och hos Söderlund fann polisen en nedblodad startpistol. DNA-analys bekräftade att blodet var från brottsoffret vid Baltichallen.

Två avlyssnade telefonsamtal mellan Amani och Söderlund presenterades inför tingsrätten. I det första samtalet pratade invandrarna om att misshandla ynglingen några dagar före händelsen. Det andra samtalet var mellan samma parter dagen efter att misshandeln ägt rum och Amani skämtade om att han hade ont i näven. I ett annat avlyssnat samtal från samma dag mellan Söderlund och en annan person berättar Söderlund att han slog sitt offer rätt över ansiktet, att offret bröt nyckelbenet och att hans ansikte ”ser helt fucked ut”.

Alibi godkändes inte av tingsrätten

Queenn Nordström

Queenn Velasco Laray Nordström från Filippinerna, var ett av vittnena i tingsrätten. Hon berättade att hon befunnit sig i Söderlunds lägenhet under kvällen och att de tre anklagade männen aldrig hade varit borta från lägenheten samtidigt. Tingsrätten bedömde att  berättelsen kunde ifrågasättas starkt och att det framstod som att hon genom sitt vittnesmål försökte ge sin vän Amani ett alibi.

Dömda

Armando Söderlund

Harald Francisko Armando Söderlund

Armando Söderlund, född 1986, dömdes för grovt narkotikabrott och grov misshandel till 3 år och 4 månaders fängelse samt att till staten förverka sin förtjänst från narkotikahandeln på €25 850 och till att betala €12 440 i advokatkostnader. Söderlund är häktad tills han börjar avtjäna sitt fängelsestraff.

Shajan Amani

Shajan Amani / Shayan Adriano Zadeh / Abdollah Zadeh

Iraniern Shajan Amani, född 1998, som idag kallar sig Shayan Zadeh, dömdes för grovt narkotikabrott, misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och grov misshandel till 2 år och 10 månaders fängelse samt att till staten förverka sin ekonomiska vinning från narkotikahandeln på €2150, till staten betala €270 i advokatkostnader, att till två av sina brottsoffer betala sammanlagt €3710 i ersättning för lidande och rättegångskostnader. Amani förpassas till Åbo fängelse.

Matilda Essén

Matilda Viktoria Essén

Matilda Essén, född 1993, dömdes för medhjälp till grovt narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika till villkorligt fängelse i 1 år.

Alexander Karlsson

David Alexander Karlsson

Alexander Karlsson, född 1998, dömdes för grovt narkotikabrott och försök till utpressning till 1 år och 8 månaders villkorligt fängelse. Karlsson ska övervakas under tiden. Karlsson dömdes också till att förverka sin ekonomiska vinning från narkotikahandeln på €9350 till staten.

Georgian Pruteanu

Georgian Pruteanu / Manuel Georgian

Rumänen Georgian Pruteanu, född 2000, dömdes för grov misshandel till ett års ungdomsstraff.

Lucian-Constantin Virlan

Rumänen Lucian-Constantin Virlan, född 1982, dömdes för misshandel och straffbart bruk av narkotika till €910 i böter och att ersätta sitt brottsoffer med €500 för sveda och värk samt att ersätta offret €419 för förstörda glasögon och kläder samt för sjukvård. Den våldsamme 35-åringen är således släppt på fri fot.

Slutligen dömdes Armando Söderlund, Shajan Amani och Georgian Pruteanu att tillsammans ersätta ynglingen som de hade misshandlat vid Baltichallen sammanlagt €10 667 för sveda och värk, lidande, permanenta ärr, sjukvårdskostnader och inkomstförlust. Dessutom dömdes de till att ersätta offrets rättegångskostnader på €4660 och statens rättegångskostnader i ärendet på €1165.