Kategorier
Nyheter

Styckmordet i Kotka: Irakisk man kokade sitt offer

En 43-årig irakisk mannen som greps av polisen i Kotka i oktober misstänks ha mördat och styckat och skändat sitt offer. Detta rapporterar finska MTV.

Enligt MTV är polisens utredning inne på slutskedet och ärendet kommer att gå till åklagare i februari. Mannen misstänks för mord och gravskändning efter att han dödat en yngre irakisk man i sin lägenhet, för att därefter såga honom i små bitar och koka kroppsdelarna i lägenheten.

 

Grannar hörde hur det sågades
Som Ålands Nyheter tidigare rapporterat hade grannar hört ett stort oväsen och slagsmål i lägenheten, som sedan tystnade helt. Polisen kom till platsen, men gick inte in i lägenheten då ingen svarade på dörrknackningar. Ett par dagar senare hade grannarna hört hur det sågades inne i lägenheten. Både MTV och Iltalehti säger sig ha källor på att mannen sågats i bitar och att polisen hittat kroppsdelar. Det dröjde ända till 23 oktober före brottet uppdagades av polisen.

 

Kvarlevor saknas fortfarande
Enligt Iltalehti har alla kvarlevor från offret inte hittats ännu. För närvarande misstänks ingen kannibalism. Mordvapnet misstänks ha varit en kniv.

Den misstänkte mannen har bott 6 år i Finland tillsammans med sin familj. Han har tidigare dömts för att ha dödshotat och misshandlat sina barn så svårt att de tagits in på sjukhus, samt för att ha använt sina familjemedlemmars pass för att ordna resor för irakiska infiltratörer genom Sverige till Finland.

Polisen har varit sparsam med kommentarer till media, men sade vid gripandet att den misstänkte har agerat ensam och att fallet inte är kopplat till terrorism eller organiserad brottslighet. Till MTV medger Centralkriminalpolisens Olli Töyräs att brottet har makalösa egenskaper.

 

Inget ”rationellt” motiv
Den misstänkte har förhörts ett flertal gånger, samt tagit ställning till varför han styckade mordoffret. Enligt Töyräs var männen bekanta sedan tidigare.

– Man kan kalla dem vänner. De kände varandra och hade träffats tidigare. Det är två invandrare.

Inget ”rationellt” motiv till gärningen har hittats av polisen.

– Det återstår att bedömas av tingsrätten, säger Töyräs.

Ålands Nyheter är den enda svenskspråkiga media som vågar rapportera om det fruktansvärda brottet.