Kategorier
Nyheter

Kräver att transsexualism införs i alla åländska grundskolor

Åländska homosexuella och transvestiters intresseförening Regnbågsfyren, som drivs av Sofia Enros, har gått ut på sociala medier för att kräva att åländska grundskolor anammar vad de kallar ”könsidentitet” samt transsexualism i sina läroplaner. Kravet får bifall av Petra Brunila, tidigare rektor för Övernäs grundskola.

”Idag inkluderar inte den åländska läroplanen könsidentitet och transfrågor. Det måste bli ändring på det!” skriver föreningen via verksamhetsledaren Enros.

Enros förening fick tidigare i år knappt €60 000 i bidrag av landskapsregeringen, efter beslut av socialminister Wille Valve (M), för att bedriva kampanjer riktade mot barn på åländska daghem och skolor. Enligt Regnbågsfyren ska vuxna och barn som lider av vanföreställningar kring sin identitet ”korrigeras” med hormoninjektioner och kirurgiska ingrepp för att stympa deras könsorgan.

Regnbågsfyrens ordförande Martha Hannus skickade ifjol ett brev till Utbildningsbyrån där hon krävde att hennes förenings intressefrågor ska tas i beaktande i den nya grundskolelagen som just nu utarbetas för Åland. Enligt brevet är det synnerligen viktigt för hennes förening att barn före puberteten ska få stöd i att välja transsexualism.

Petra Brunila, som driver konsultbolaget AdPetra, är även ordförande för bidragsföreningen Rädda barnen, som driver kampanjer riktade mot ungdomar tillsammans med Regnbågsfyren. Bland annat kräver föreningen vad de kallar en ”normkritisk” skola. Brunila ingår i landskapsregeringens referensgrupp för en ny läroplan för åländska skolor.