Kategorier
Nyheter

Landskapsregeringen försöker förbjuda alla offentliga tillställningar och alkoholservering på kvällarna

I en skrivelse som idag skickats till Social- och hälsovårdsministeriet i Finland vill landskapsregeringen Thörnroos att åländska restauranger ska förbjudas från att servera alkohol efter kl 17:00 på kvällarna och tvingas stänga efter kl 20:00.

Orsaken man anger är för att hindra smittan av viruset Covid-19, som efter två år av pandemi fortsatt inte orsakat ett enda dödsfall på Åland.

Under fjolårets sista två veckor hävdas knappa 450 fall av smittan ha konstaterats inom landskapet. Majoriteten av smittade ska ha upplevt lindriga förkylningssymptom. En person vårdas på sjukhus.

”Majoriteten av fallen var vaccinerade minst två gånger. Samarbetsgruppen har bedömt att det sannolikt pågår omfattande samhällsspridning av omikron-varianten även om detta ännu inte bekräftats med sekvenseringsresultat.”, skriver landskapsregeringen i sitt utlåtande.

En stor protest i Mariehamn under december mot påtvingade vaccinationsintyg bidrog till att den finska regeringen gav med sig för landskapsregeringens krav att låta Åland bestämma över sitt eget smittskydd. Maktens berusning har inte låtit sig vänta, och idag meddelade lantråd Veronica Thörnroos (C) på en presskonferens att hon totalförbjuder alla offentliga tillställningar på Åland. Huruvida befolkningen hukar sig eller vågar fortsätta leva sina liv rakryggat i frihet återstår att se.

– Vad gäller privata tillställningar har vi inte samma befogenheter via lagen, sade lantrådet under sin presskonferens.

https://www.youtube.com/watch?v=tP3gVsntA6c