Kategorier
Nyheter

Landskapsregeringen lovar Ålands underkastelse i patetiskt brev till EU-bossar och Angela Merkel

När det är tider av kris och oro gäller det för små och sårbara regioner att vara agila, smörja munlädret och börja slicka stövlarna på stora makthavare i Europa. Detta förstår en rad regionala förvaltare i Europa och inte minst Ålands landskapsregering, som via vice lantråd Harry Jansson (C) skickar ett brev tillsammans med ett dussin andra regioner till EU-presidenterna och rikskanslern, där de lovar sin underkastelse och ödmjukt ber om att bli sedda för hur duktiga de är.

”Vi undertecknare vill uttrycka vårt starka och gemensamma löfte att vara flitiga bidragsgivare till framgången för EUs återhämtningsplan”, står det i brevet som Jansson skickar till EU-presidenterna Ursula von der Leyen, Charles Michel och David Sassoli.

På mottagarlistan står också fru rikskansler Angela Merkel, samt Portugals och Sloveniens statsministrar.

I brevet skryter Jansson om Åland och de andra regionernas bidragsberoende:

”Vi har en enorm erfarenhet i att handlägga och utföra en mängd europeiska fonder och program, samtidigt som vi gör EUs politiska mål till verklighet inom våra territorier. Därför är vi nyckelaktörer i EUs styre på olika nivåer.”

Jansson och de andra undertecknarna skriver att regionerna har kompetens inom en lång rad områden och att de kan se till att ”ingen lämnas bakom” efter Covid-19.

”Vi undertecknare lovar att gemensamt stärka regionernas roller i EUs beslutsfattande för återhämtningen efter Covid. Vi lovar att proaktivt och konstruktivt bidra till dessa diskussioner, bland annat genom att dela information om regionala strategier för återhämtning och bästa sätt att handskas med EU-bidrag.”, fortsätter brevet.

I utbyte mot sin underkastelse kräver Åland och de andra regionerna att få ta plats vid köttgrytan när EU bestämmer hur närmare €700 miljarder av européernas pengar delas ut genom deras ”Program för återhämtning och spänst”, som är ett verktyg för att sovjetisera den europeiska ekonomin genom att rida på folkets oro för det kinesiska viruset Covid-19.

På bilden: Ursula von der Leyen till vänster, Angela Merkel till höger