Kategorier
Nyheter

Leader Åland gav €24 000 i EU-bidrag till Leader Åland

Byråchef Jenny Eklund-Melander godkände ett bidrag på €24 000 av skattebetalarnas pengar till föreningen Leader  Åland för ett projekt de själva kallar ”Havsöring – från hav till hav”. 

Passligt nog hade Leader godkänt sin egen ansökan om bidragspengarna och Eklund-Melander hänvisade till detta som orsak till att bevilja bidraget. 

Föreningen Leader Åland tillsattes som ett organ som skulle behandla ansökningar om medel från Europeiska havs- och fiskerifonden, samt Europeiska socialfonden till föreningar på den åländska landsbygden, men har på senare tid börjat fördela allt större summor av bidragspengarna till sig själva. 

Ålands Nyheter har löpande rapporterat om den omfattande korruptionen inom Leader Åland, bland annat om hur pengar från EUs fiskerifond, som egentligen ska användas för att hjälpa kustsamhällen att skapa nya jobb, istället gavs av Leader till en åländsk politiker för att ordna alla tiders lyxweekend.

I samband med att torskfisket förbjöds på Åland och många yrkesfiskare fann sig i en mycket utsatt situation passade Leader Åland på att tilldela sig själva €30 000 ur EUs fiskerifond för att öka sina egna arvoden samt hyra in konsulter för €20 000.