Kategorier
Nyheter

Ledare för klimatparti avgår efter rykten

Lagtingskandidaten Simon Holmström avgår från sin post som en av två partiledare för det nybildade klimatpartiet Hållbart initiativ. Detta meddelar han idag via traditionella medier. Beslutet att avgå kommer enligt Holmström efter att rykten florerat under de senaste månaderna om att han ska ha varit den person som anklagats för att ha skickat oanständiga meddelanden och försökt köpa sex av en minderårig person via programmet SnapChat. Han kommer fortfarande att kandidera i lagtingsvalet.

Holmström skriver att han är oskyldig till anklagelserna och att de ”faller på sin egen orimlighet”. Han menar att ryktena är ett exempel på hur tonen i den offentliga debatten ska ha hårdnat.

– Just nu är det jag som är måltavla, imorgon är det någon annan. Det här måste vi få ett slut på, skriver han i ett pressmeddelande till traditionell media.

Senast för ett par dagar sedan talade Ålands Nyheter med Nina Rasmus, som är polisens förundersökningsledare i ärendet. Hon berättade då att polisen utreder vem som är personen bakom pseudonymen i de kriminella SnapChat-meddelandena. I detta skede har polisen ingen misstänkt. Ärendet utreds som försök till köp av sexuella tjänster från ung person.

Skådespelaren och journalisten Alfons Röblom tar över Holmströms post som partiledare för Hållbart initiativ. Partiet har en stark koppling till den skattefinansierade föreningen Ålands Natur & Miljö, som har profilerat sig på Åland med sina domedagsprotester, där barn hetsats till att demonstrera mot klimatet och bära plakat där planeten dränks i blod.

Tillägg: Ålands Nyheter har sökt Simon Holmström för en kommentar

På bilden: Simon Holmström väljs till talesperson för Hållbart initiativ i juni 2019