Kategorier
Nyheter

Mats Löfström arbetar för att trygga nyinflyttades rätt till bidrag

Svenska Folkpartiets riksdagsman Mats Löfström skred till handling efter ett reportage i tidningen Åland angående statens omorganisering gällande utlänningsärenden. Löfström har enligt tidningen vidtagit hastiga åtgärder för att trygga utlänningars rätt till bidragsförsörjning, bland annat genom att kontakta Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio samt inrikesminister Paula Risikko. Löfström säger till tidningen Åland att det måste finnas en flexiblare lösning och beklagar sig över att det är ”lättare att boka en biljett till Bruce Springsteen än att få en tid till Migrationsverket”.

Sedan årsskiftet hanteras registering av utländska EU-medborgare av Migrationsverket istället för polisen, något som har gjort att de inflyttade till Åland som inte vill åka till Finland för att registrera sig kan behöva vänta sex veckor för att kunna göra det på Åland. Denna väntan innebär att invandrare kan gå miste om sjukdagpenning, barnbidrag, bostadsbidrag, läkemedelsersättning och ersättning för privat sjuk- och tandvård samt skattefinansierad svenskundervisning medan de väntar på en tid för registrering.

I måndagens reportage intervjuades läkaren Michael von Beetzen, som berättade att de besvär som finns med att registrera sig drabbar nyinflyttade människor som söker vård för kroniska sjukdomar. Beetzen menade också att människors fria rörlighet begränsas när de tvingas vänta på att få sociala förmåner.

Tidningen Åland hävdar i reportaget att de talat med en utländsk familjefar som oroar sig över att han och hans son fortfarande inte kan få sociala förmåner, trots att han anmält sig för registrering redan i februari. Enligt tidningen försörjer sig mannen genom arbete – något som är fullt möjligt för EU-medborgare att göra utan att behöva registrera sig.

Mats Löfström inkasserar månatligen €6 380 av skattebetalarnas pengar för sitt arbete i Finlands riksdag, där han representerar drygt 5 200 väljare.