Minister tänker rapportera sitt arbete varje månad

Fredrik Karlström (M) tänker redovisa sitt arbete som näringsminister för den åländska allmänheten. Detta bekräftar han idag, efter att han nyligen publicerat en månadsrapport för sitt arbete under januari på sin privata blog.

I ett tillhörande inlägg beskriver han vilka frågor han arbetar med som näringsminister och berättar att han får ca 100 mail, telefonsamtal och meddelanden per dag. Karlström menar att det skulle vara behjälpligt med en assistent för att få bättre tid till eftertanke och djupare studier i komplicerade områden.

 

Karlströms rapport för januari

 

Tänker du göra detta till en återkommande rapportering?
– Det har jag tänkt. Tycker det är bra att visa öppenhet och transparens. Vilket också kanske kan ge en förståelse för komplexiteten i arbetet mitt. Jag har haft en politisk hemsida sedan år 1999 och min nuvarande blog har jag uppdaterat varje månad sedan år 2006. Inte bara inför valet. Till dags dato ca 1500 inlägg. 

Kan du inte övertyga dina ministerkollegor att också göra offentliga månadsrapporter?
– Jag kan föregå med gott exempel och uppmana dem att göra likadant. Vi är dock alla olika och jobbar på olika sätt. 

Du har tidigare antytt att det finns behov av assistenter till ministrarna, vore inte det en smal sak att ordna?
– Det är en fråga om pengar och resurser. Eftersom vi vet att vi har en ekonomisk tuff tid framför oss och ett ekonomiskt underskott bakom oss så är det inte aktuellt idag. 

Vilken av ministrarna jobbar hårdast enligt dig?
– Ministerjobbet är inte som vilket jobb som helst. Det är ett jobb som man aldrig kan ta ledigt ifrån och alla ministrar gör långa dagar och veckor. Arbetstidslagen gäller inte och likt mig själv vet jag att mina kollegor tänker på jobbet under alla dygnets vakna timmar.

Foto: Landskapsregeringen