Kategorier
Nyheter

Bidrag för gasbilar ska också gälla ålänningar: €1000 i stöd per bil

Högerpartiet Åländsk Demokrati har oväntat fått medhåll från socialistiska regeringen Sanna Marin i Finland i en av sina hjärtefrågor: gasbilar.

Enligt ett lagförslag vill den finska regeringen fortsätta använda skattepengar för att betala stöd till den som vill köpa gasbil eller konvertera sin nuvarande bil till gasdrift. Något som ÅDs partiledare Stephan Toivonen länge förespråkat, men hittills inte fått mycket gehör för i den åländska politiken.

Kommunikationsministeriet har nu bett landskapsregeringen ge ett remissutlåtande med vad de tycker om de föreslagna stöden, som inte enbart omfattar privatpersoner, utan också kan komma att omfatta företag. Infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) skriver i sitt svar att det inte borde finnas några hinder för staten att ge bidragspengar till ålänningar även i de fall en fråga ligger inom åländsk lagstiftningsbehörighet. Däremot kräver han att sådan lagstiftning ska ske i samråd mellan Finlands regering och landskapsregeringen.

Toivonen tar emot nyheten positivt:

– Det är bra att Åland nu är med i stödet på ett tydligt sätt.

Kommer du själv att skaffa en gasbil?
– Jag har en gasbil i Portugal, men på Åland är det inte aktuellt med ett byte.

– Den som köper ny bil och ibland rör sig på annat håll borde passa på då ju gasen är mycket billigare och man kan ju köra med den även på Åland till den tar slut och sen fortsätta med bensin, säger Toivonen.

För att kunna lägga vantarna på de saftiga bidragspengarna behöver man ha fordonet registrerat hos Motorfordonsbyrån (Fordonsmyndigheten).