Kategorier
Nyheter

Ovillkorligt fängelse för en mängd inbrott och stölder i Mariehamn och Eckerö

Kenneth Lönnblad dömdes för bland annat stöld och våldsamt motstånd mot tjänsteman efter en stor mängd brott han anklagades för att ha begått under perioden 2016 – 2018.

Lönnblad erkände inbrott på ÅSS restaurang, två inbrott på Nya Apoteket, skadegörelse på en bostadsfastighet, bruksstöld av en bil, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt rattfylleri, olovlig körning, inbrott på Central-Apoteket, skadegörelse på Eckerö Linjens terminal, skadegörelse på Centrumbaren i Eckerö, inbrott på en loppmarknad i Eckerö, inbrott i Eckerö jaktlags slakteri, samt en samling läkemedelsrelaterade brott.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 17/127

Åklagaren yrkade också på straff för våldsamt motstånd mot tjänsteman och menade att Lönnblad hotat två poliser med kniv när han greps efter ett inbrott på Nya Apoteket, hindrande av tjänsteman efter att ha stretat mot polisen under ett annat gripande, samt en samling andra läkemedelsbrott som Lönnblad inte erkände.

 

Gårade ner apotek

Tingsrätten fick ta ställning till en diger hög med bevis, bestående av över 50 protokoll, fotobilagor, utlåtanden från polislaboratorier och tullaboratorier, fakturor och läkarintyg. Fyra personer var kallade att vittna.

På övervakningsfilmer från ÅSS Restaurang kunde Lönnblad ses sträcka sin hand in genom ett söndrat fönster och öppna dörren. Han hade stulit en nyckel, förfriskningar och tilltugg. Tingsrätten dömde honom som skyldig till stöld.

Ett vittne som arbetade på Nya Apoteket berättade att det varit en faslig röra när hon kom till jobbet på morgonen. Många produkter hade klumats på, öppnats och även gårats ner med blod. Inga narkotikaklassade läkemedel hade öppnats eller stulits. Polisen påträffade två förpackningar med läkemedel på Lönnblads person. Tingsrätten dömde honoms om skyldig till stöld.

 

Ovälkomna nattgäster

Ett vittne berättade att han låg och sov en kväll när han hörde två höga smällar. Vittnet trodde att det var skott och ringde polisen. Han såg två personer stå och bulta och sparka på en grannes dörr. Personerna hade gormat ”Öppna dörren för helvete!” och ropat grannens namn. Enligt vittnet lät det hotfullt. Lönnblad erkände att han krossat ett fönster till tvättstugan i byggnaden, en annan man som stod åtalad bestred helt och hållet gärningen. Lönnblad dömdes för skadegörelse och den andra åtalade mannen frikändes.

Det andra inbrottet på Nya Apoteket kunde bevisas med videobevis på hur Lönnblad krossade entrédörren med en sten och sedan öppnat och grävt i en medicinlåda. Lönnblad erkände också stölden.

 

Hotade poliser med kniv som inte fanns

I åtalspunkten för våldsamt motstånd mot tjänstemän berättade ett polisvittne hur de ryckt ut på ett inbrottslarm från Nya Apoteket och påträffat Lönnblad utanför. Polisen mindes inte ifall Lönnblad sagt något eller ifall någon kniv varit inblandad. I tidigare förhör hade polisen däremot berättat att Lönnblad sagt att han har en kniv och sprungit iväg när polisen försökte gripa honom och senare hotat med att använda kniven mot poliserna och sig själv. Enligt Lönnblad hade han aldrig hotat med att använda kniv mot poliserna, utan endast mot sig själv. Tingsrätten konstaterade att Lönnblad aldrig ens haft någon kniv på sig, men att han ändå gjort sig skyldig till våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Inbrottsförsöket på Central-Apoteket kunde också bevisas med hjälp av video från övervakningskameror. Gärningsmannen hade vita byxor och rörde sig på ett bekant sätt, vilket hade lett apotekaren till att misstänka Lönnblad. Själv kunde Lönnblad inte minnas något av vad han gjort under natten ifråga. I ett polisförhör hade Lönnblad sagt att det lät som att det var han som hade gjort det. Stenen som använts för att krossa rutan på Central-Apoteket var nerblodad och enligt Centralkriminalpolisens utlåtande var blodet Lönnblads. Tingsrätten dömde honom för stöldförsök.

 

Stal bil i fyllan

Lönnblad erkände att han i fyllan stulit ett fordon. Han hade kört in i en bänk och en parkerad personbil och inte kommit någon vart i sin färd.

I åtalspunkten för hindrande av tjänsteman berättade en polis att Lönnblad stretat emot och uppfört sig aggressivt när han förts till en cell. Lönnblad mindes inte händelsen. Tingsrätten litade på poliskvinnan och dömde Lönnblad för hindrande av tjänsteman.

 

Ovillkorligt fängelsestraff

Angående inbrotten i Eckerö hade Lönnblad bara osammanhängande minnen av att han varit inne på olika ställen. Han hade inte försökt stjäla, men tog alkohol i slakteriet. I polisförhör hade han sagt att han var ute efter sprit. Ändå hade han ingen alkohol stulits från Centrumbaren. Han erkände tre fall av skadegörelse, men bara ett fall av stöld. Tingsrätten dömde honom också för skadegörelse.

Tingsrätten tog hänsyn till Lönnblads tidigare liknande brottslighet och konstaterade att inget annat än ett ovillkorligt fängelsestraff kunde komma i fråga.

Kenneth Stefan Lönnblad, född 1985, dömdes till 1 år och 3 månaders ovillkorligt fängelse för totalt 24 olika brott, inklusive stöld, stöldförsök, läkemedelsbrott, grovt rattfylleri, olovlig körning, äventyrande av trafiksäkerheten, våldsamt motstånd mot tjänsteman och flera fall av skadegörelse. Han ska också ersätta den skada han orsakat under sin framfart.

En annan karl dömdes till ett villkorligt fängelsestraff för några småbrott, inklusive rattfylla på moped.