Kategorier
Nyheter

Plundrade sin sons bankkonto för att låna ut pengar till brännvinssvindlare

Finskan Päivi Tanttu döms till 5 månaders villkorligt fängelse för bedrägeri efter att hon lurat en kärlekskrank man på Åland att ge henne €8500 i lån och €300 till henne för att köpa en förlovningsring. Brotten skedde under sommaren 2017.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/93

Mannen döms i sin tur för förskingring, eftersom han plundrat sin minderårige sons bankkonto på över €2000 för att ge till henne.

”Tanttu har vilselett målsägande om deras framtida liv tillsammans, hennes avsikt att flytta till Åland, hennes ekonomiska situation och orsaken till sitt behov av pengar och om sin återbetalningsförmåga och -vilja”, skriver åklagaren i sitt straffanspråk.

Åklagaren krävde också att mannen skulle dömas för missbruk av förtroendeställning. Pengarna hade använts för att köpa sprit. När det så småningom visade sig att Tanttu inte betalade tillbaka gick mannen till polisen. Förutom ersättning för de ekonomiska skadorna yrkade mannen också på att få €750 i skadestånd för lidande.

Tanttu erkände till bedrägerierna och berättade att hon skulle betala tillbaka alla pengar. Däremot bestred hon skadestånd för lidande till mannen. Hon döms till 5 månaders villkorligt fängelse för bedrägeri.

Mannen nekade till brott. Han hade gjort ett avtal med sin son om att låna pengarna och han hade inte heller tagit några pengar för sig själv.

Konversationer över sms och chat mellan Tanttu och mannen presenterades som bevis. Där framkom hur hon ljugit om sin ekonomi, varför hon behövde pengar, sin återbetalningsförmåga och sina avsikt att flytta till Åland.

Mannen kände inte till att det skulle vara brottsligt att låna pengar av sitt egna barn. Pengarna var i huvudsak från barnbidrag. Han berättade att han betalat tillbaka lånet till sin son när han förstått att han gjort fel. Tingsrätten menade att han borde ha begripit att det var olagligt redan från början och dömde honom till en månads villkorligt fängelse för förskingring. Mannen begärde strafflindring eftersom han betalat tillbaka pengarna till sin son, vilket tingsrätten också beviljade. Däremot förkastades åtalet om missbruk av förtroendeställning, då lagen om förskingring gavs företräde.

Temabild, foto: Andrea Piacquadio