Kategorier
Nyheter

Polisen utreder Snapchat-konspiration i pederastmål

Ålands Nyheter har fått flera tips från läsare om att en välkänd åländsk lagtingskandidat blivit utpekad för att ha skickat perversa meddelanden till en minderårig person via programmet Snapchat. Politikern ska bland annat ha försökt köpa sexuella tjänster av personen.

Polisens förundersökningsledare Nina Rasmus bekräftar för Ålands Nyheter att de utreder ett ärende under brottsrubriken ”köp av sexuella tjänster av ung person”. Brottet kan ge böter eller max ett års fängelse.

– Anmälaren har berättat att denne hade kontaktats via Snapchat och att kontaktaren bl a försökt köpa sexuella tjänster av denne. Anmälaren har överlåtit till polisen skärmdumpar på konversationer, skriver Rasmus, som inte närmare vill gå in på innehållet i bevismaterialet eller vilka namn som förekommer.

Hittills har dock ingen förhörts som misstänkt, utan istället ska polisen först försöka utreda en eventuell konspiration.

– Det är att uppmärksamma att kontot som meddelandena skickades från kan vara bildat i någon annans namn, vilket nu först utreds. Utredningen är helt i initialläge, skriver Rasmus.

Hon berättar att utredningsresurserna varit begränsade under sommaren då polisen också belastas av annat, men att brott med minderåriga som målsägande hör till de ärenden som ges prioritet.

Programmet Snapchat har på senare tid blivit populärt bland våldtäktsmän och pedofiler, som använder den anonyma tjänsten för att få kontakt med barn till likgiltiga föräldrar.

Rasmus uppmanar alla att vara försiktiga på internet och föräldrar att hålla koll på sina barns internetanvändning. Hon rekommenderar Rädda Barnens information och råd om barns internetanvändande.