Kategorier
Nyheter

Polisen varnar för coronabedragare som riktar in sig på äldre

Polisen gick idag ut med en bulletin för att varna den åländska civilbefolkningen för bedragare och annat skumrask som utnyttjar oron för det kinesiska coronaviruset Covid-19 bland den äldre delen av befolkningen.

Bedragare söker upp åldringar i deras hem och uppger sig vara myndighetspersoner som ska göra ”corona-granskning”. Andra bedragare säger sig erbjuda matservice eller installation av ”corona-filter”. I samband med att bedragarna rör sig i hemmet stjäl de guld, kontanter och lösöre.

– Vi uppmanar nu medborgarna att vara vaksamma och förhålla sig med sunt misstroende ifall det dyker upp någon bakom dörren, som erbjuder hjälp eller expertis i samband med coronaärenden. Polisen vill betona, att polisen inte erbjuder några som helst tjänster som har med coronagranskningar att göra och polisen utför heller inga sådana granskningar från dörr till dörr, säger kriminalkommissarie Simo Kauppinen från polisen i Östra Nyland.

Även på internet har det kinesiska viruset fått bedrägerierna att blomstra. Produkter – som senare levereras eller inte levereras – saluförs online på bedrägliga grunder för att utnyttja folks oro för viruset.

Polisen rekommenderar folk att ringa sina äldre anhöriga för att diskutera och varna för coronabedragare. Polisen uppmanar också alla som blivit utsatta för bedrägeriförsök att anmäla detta, trots att gärningen kan kännas obetydlig.

Bild: Onion Syndicate