Kategorier
Nyheter

Politiker kräver rekordstort humanitärt bistånd till utlandet

Regeringens ”Utvecklingspolitiska kommission” kräver idag att den finska civilbefolkningen åläggs att betala tributer för ett ”rekordstort behov av humanitärt bistånd”, som skylls på det kinesiska viruset Covid-19. Inte på grund av att det finns bevis på att vad regeringen kallar ”fattiga länder” ska ha drabbats hårdare av viruset, utan för att politikerna i kommissionen anser så.

”Det är viktigt att Finland fortsätter med det långsiktiga utvecklingssamarbetet och sina tidigare humanitära insatser. Samtidigt måste Finland och det internationella samfundet förbereda sig på nya humanitära katastrofer om coronaviruset sprider sig”, skriver miljöpartisten Inka Hopsu, som är ordförande för kommissionen.

Kommissionen skriver att det är ”ytterst viktigt” att Finland pumpar in pengar i FNs Covid-19-fond för att hjälpa andra länders ekonomier att återhämta sig. Främst afrikanska länder lyfts som särskilt drabbade av kris och kommissionen skriver att viruset kan bidra till ”bristande jämställdhet” där.

Politikerna i kommissionen lyfter i sin rapport en stor mängd andra frågor som inte har något med Covid-19 att göra, men som de ändå skyller på det kinesiska viruset för att pressa folket på mer tributer.

På bilden: Inka Hopsu, foto: BrDead