Kategorier
Nyheter

Politiskt våld inför valet i Finland – minister och riksdagskandidat drabbade

En man iklädd en ”Soldiers of Odin”-jacka brottades ner av säkerhetspersonal i söndags, efter att det verkade som att han försökte anfalla utrikesminister Timo Soini (Blå) under en landsbygdsmarknad i Vanda. Ingen person skadades under händelsen enligt polisens förundersökningsledare Juha Springare.

– Saken utreds av Nylands polis som försök till misshandel och som våldsamt motstånd mot tjänsteman, sade Springare till MTV.

Enligt Springare tror polisen för närvarande inte att händelsen har varit planerad eller att andra personer skulle varit inblandade. Den misstänkta ska ha vrålat något under sin framryckning, men polisen vill inte kommentera vad. Den misstänkte mannen är född 1967.

Medborgargardet Soldiers of Odins grundare Mika Ranta säger till MTV att den misstänkte mannen inte är medlem i gruppen.

– Det här är en supportmedlem som beställt vår tröja, men han är inte medlem hos oss, säger Ranta.

– Han är någon som velat stöda vår organisation och beställt vår tröja. Vem som helst kan beställa den. Våra medlemmar använder egna emblem.

Ranta säger att polisen inte kontaktat Soldiers of Odin om händelsen.

Utrikesminister Soini kommenterade själv händelsen på sin blogg:

– Idag var det en hemsk händelse som ingen önskade eller hoppades på. Den hotfulla situationen kunde snabbt avvärjas.

– Jag tackar säkerhetsvakterna för deras goda arbete.

 

Kandidat för Vänsterförbundet säger sig ha blivit anfallen
Soini är inte den ende politikern som utsatts för våld. Somaliern Suldaan Said Ahmed kandiderar till riksdagen för Vänsterförbundet och säger att han blev anfallen vid Östra centrums tunnelbanestation i Helsingfors, ca kl 13:30 i måndags. 

Enligt Said Ahmed väntade han på sitt tåg när en finsk man i fyrtioårs-åldern kom fram till honom, slet hans valpamfletter ur hans hand, slog honom i bröstet och kallade honom en hedning och pedofil.

Helsingforspolisen har meddelat att händelsen undersöks som lindrig misshandel och ärekränkning. Said Ahmed ringde polisen som genast ryckte ut, men inte lyckades spåra gärningsmannen, som flydde på cykel.

Enligt polisen ska en annan man ha förföljt Said Ahmed på hans tunnelbanetåg efter att han blivit anfallen och fortsatt trakassera honom med förolämpningar. Polisen mötte upp vid en tunnelbanestation och sökte förgäves efter den andra mannen. 

Polisen ber nu allmänheten om hjälp för att hitta de misstänkta. Tips tas emot på [email protected] eller på telefon 029 541 7931.

Inspelningar från tunnelbanans övervakningskameror kommer också att undersökas av polisen i utredningen. 

Vänsterförbundets Said Ahmed har tidigare sagt sig blivit avrådd från att flyga till USA efter Trumps inreseförbud för vissa nationaliteter, samt hävdat att han en gång fått en annan hamburgare än den han beställt på McDonalds.

Soini till vänster, Said Ahmed till höger, foto: Statsrådets kansli