Kategorier
Nyheter

Regeringsideologer förkunnar: Det förekommer ingen som helst korruption inom landskapsregeringen

Landskapets bokslut är inne, i form av ett dokument på 240 sidor författat av regeringsideologer, som bland annat proklamerar att det inte förekom någon korruption inom landskapsregeringens förvaltning eller verksamhet under 2020.

Under en presskonferens idag presenterade finansminister Roger Höglund (C) bokslutet, tillsammans med höga tjänstemän från Finansavdelningen, som berättade om landskapsregeringens ansträngda finansiella situation. Bland annat framkom det att man gjort avtal med Nordea, Andelsbanken och Danske Bank för att vid behov kunna skuldsätta det åländska folket med €60 000 000 när pengarna tar slut. Just nu används hasardvinster från casinot PAF för att driva den offentliga sektorn på Åland, eftersom ingen politiker vågar föreslå att skära ner på den enorma personalmängden.

 

Ministrar blev dyrare

Lagtinget lyckades spara drygt €300 000 och belastade ålänningarna med €2,4 miljoner i kostnader under 2020 – vilket var 12% mindre än budgeterat. Också Landskapsrevisionen klarade av att spara 20% av sina verksamhetskostnader eller €45 000.

Landskapsregeringens ministrar passade däremot på att bli lite dyrare i drift och kostade skattebetalarna €830 000 under fjolåret – 10% över budget. Man kråsade också på med att köpa in konsulter för €52 000, vilket var 50% över budget. Å andra sidan drog man ned på materialkostnader och övriga kostnader för att spara nästan €90 000.

Såsom snart all annan dokumentation som tas fram av landskapsregeringen är bokslutet för 2020 fullproppat med propaganda för vänsterideologin Agenda 2030. Metoden används för att trötta ut läsare som är intresserade av fakta och göra material svårtillgängligt för allmänheten. På dagens presskonferens skröt däremot landskapsregeringens representanter över hur de ska ha gjort texten mer lättillgänglig.

”Alla kan blomstra, handlar om att du och jag tillsammans får möjligheten att utvecklas i ett samhälle där alla är inkluderade och det personliga blomstrandet inte får hindra andras möjligheter att blomstra”, och liknande regerings-religiös prosa fyller ut rapportens sidor för att få läsaren att ledsna, samt för att få eventuella EU-byråkrater att bli till sig i byxorna och öppna penningpungen för att ge mer bidrag till Åland.

 

Ideologer fastslår: Det finns ingen korruption

Förblindade av den egna ideologiska övertygelsen hävdar de som skrivit bokslutet att privata företag kommer att lockas till Åland genom att man börjar kräva Agenda 2030-ideologi i upphandlingarna.

Huruvida företag också ska lockas till Åland av den omfattande systematiska korruptionen i landskapets upphandlingar låter författarna vara osagt. Istället skriver ideologerna att det inte existerar någon som helst korruption inom landskapsregeringens förvaltning:

”Den handlingsplan för antikorruption som antogs år 2019 har följs i verksamheten. Varken anmälningar eller fall rörande korruption har förekommit 2020.”

Totalt räknar landskapsregeringen med att 775 årsverken arbetats inom förvaltningen under 2020 av deras fast anställda: 417 av kvinnor och 358 av män. Utöver detta har de timanställda, som de inte räknar med för att de inte vet hur de ska göra. De uppskattar dessas insats till 19 årsverken.

Den största belastningen på de åländska skattebetalarna är de gymnasieanställda, som motsvarar över 200 heltidstjänster. Näst värst är polisen och infrastrukturavdelningen med 80 årsverken vardera.Ålands Hälso- och Sjukvård har tagits bort från personalredovisningen. Under presskonferensen idag framkom det att ÅHS utgör 50% av landskapsregeringens kostnader.

Totalt är det snart 900 offentligt anställda bara inom landskapsregeringen och underlydande myndigheter, som tynger skattebetalarna. Drygt 400 av dem är män och knappt 500 är kvinnor.  De 900 offentligt anställda har i genomsnitt kostat knappt €60 000 per person och år för sin tjänstgöring eller €52,6 miljoner tillsammans – det är €2 miljoner mer än under 2019.

Kvinnor som jobbar för LR gillar att sjukskriva sig i mycket högre utsträckning än sina manliga kollegor och anställda tog sjukledigt i genomsnitt 11-12 dagar per år. Bland kvinnor över 60 var det över 20 dagar per år. Män i åldern 30-39 är friskast och tog i genomsnitt 5 dagar sjukledigt per år.

 

Nåjsar på telefon

Under fjolåret behandlade landskapets byråkrater totalt 7252 ärenden, varav 700 fortfarande inte är färdiga. Hårdast ansatt var Skogsbruksbyrån, som fick över 1100 ärenden på sitt bord.

Registraturen och receptionen tog emot över 44 000 telefonsamtal, nära 18 000 brev och knappt 10 000 besökare.