Kategorier
Nyheter

Romsk liga döms för mängder av snatterier och stölder: Använde litet barn för att distrahera

En kriminell liga använde ett litet barn för att distrahera butikspersonal och stoppade stulna jackor under kjolarna. Nu döms tre unga personer till så lindriga bötesstraff som möjligt av tingsrätten.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/181

Målsägare var 9 affärsrörelser runtom Åland. Enligt åklagaren hade Laura Lindgren tillsammans med Mirikli Lindgren snattat och stulit från S-Market och klädbutiker. Vissa butiker hade plundrats flera gånger. Mirikli Lindgren dömdes redan 2021 för brotten, som begicks under 2019 och 2020.

Enligt åklagaren hade Mirikli Lindgren tillsammans med Seppo Lindgren och en minderårig flicka också snattat och stulit från Mattssons i Godby, en möbelbutik, klädbutiker och en elektronikbutik. Det största bytet var fyra jackor som stals från en butik i köpcentret Maxinge. I övrigt stals sängkläder, trosor, en rakapparat, butiksvaror, en pläd, en elvisp och flera jackor.

Den minderåriga flickan hade också varit in i en privatpersons lägenhet i Hammarland och stulit dennes plånbok från under madrassen.

Laura Lindgren erkände alla brott. Seppo Lindgren erkände ett snatter, men nekade till alla andra anklagelser. Den minderåriga flickan erkände alla brott, förutom att hon skulle ha stulit plånboken i Hammarland.

Tingsrätten hade digra bevis att förhålla sig till, i form av fotografier och filmer från övervakningskameror. På en av fotobilagorna kunde Seppo Lindgren ses skymma sikten för personalen, så att flickorna kunde snatta. En butiksföreståndare berättade hur han distraherat personal:

”Målsägandens företrädare har berättat gällande de Helly Hansen-jackor som stals och förstördes att det hade varit tre personer inblandade i gärningen. Två kvinnor hade samarbetat mera ingående medan den tredje mannen med ett barn på armen hade uppehållit personal så att de två första skulle kunna agera ostört.”

På övervakningsfoton syntes flickorna sätta stulna jackor under kjolarna. De hade försökt ta bort larmanordningarna och i samband med detta förstört jackorna.

Personen som blivit bestulen på sin plånbok i Hammarland hade berättat om händelsen i förhör:

”Av målsägandens berättelse framgår att personen berättat om två stölder som inträffat i personens hem, ena gången i februari 2020 och den andra gången 2.3.2020. Båda gångerna hade det handlat om tre personer; två kvinnor och en man. En kvinna hade varit med båda gångerna och hon hade skrivit sitt namn och telefonnummer på ett kaffefilter till målsäganden. Den nya kvinnan för den andra gången var däremot den som tagit pengarna, ca 40-50 euro, ur målsägandens plånbok. Målsäganden hade försökt gömma plånboken under madrassen i sovrummet men hon hade ändå hittat den.”

I och med att Mirikli Lindgren i förhör erkänt besöket och stölden, kunde flickan dömas för den, mot sitt nekande.

Laura Anneli Lindgren, född 1999, döms till €150 i böter för 4 fall av snatteri.

Seppo Rickard Lindgren, född 2002, döms för 3 snatterier och 4 stölder till €450 i böter.

Den minderåriga flickan döms för 4 snatterier och 5 stölder till €390 i böter.

De ska ersätta stulen egendom och materiella skador. Domen har inte vunnit laga kraft.

Temabild