Kategorier
Nyheter

Rumän slapp undan med €175 i böter efter extremt grova våldtäktshot mot kvinna

PÅ FRI FOT Rumänen Ioan Enache stod förra veckan åtalad i Ålands tingsrätt för olaga hot. Enligt åklagaren hade Enache skickat flera meddelanden under februari 2017 med hot om våld och sexuellt våld till kvinnan. Rätten fick läsa meddelanden där Enache framfört följande:

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 18/281

– Jag ska k****a dig i r****n och ska k****a dig i din fallskärmsmun, du som suger, din smutsiga idiot, när jag får tag på dig på stan ska jag k****a dig medan alla kommer att titta på. Tills polisen kommer, ska jag se till att du hamnar på intensivvårdsavdelningen.

– Jag har flyttat till staden och bor permanent här. Det blir omöjligt att inte träffa dig, din trasa, din h**a.

– Du ska veta att jag inte skojar, så fort jag får tag i dig, krossar jag dig.

Därefter hade han lagt sina planer åt sidan och sedan skickat ett meddelande som löd:

– Jag höll redan på och smed planer på att du skulle hamna på sjukhuset så fort jag skulle få tag i dig.

Enligt åklagaren hade kvinnan haft en grundad anledning att frukta för att hennes personliga säkerhet varit i allvarlig fara.

Enache bestred åtalet, men medgav att han skrivit meddelandena. Han hävdade att han blivit provocerad och att han inte avsett att handgripligen förverkliga hoten. Han bestred yrkanden på ersättning för offrets psykiska lidande.

Kvinnan berättade i rätten att hennes son hjälpt henne läsa meddelandena hon fått och att hennes barn blivit illa påverkade av hoten. Hon sade att hon än idag har trauman och att hennes sömn påverkats. Hon hade inte vågat gå till skolan av rädsla för att Enache skulle få tag i henne där.

Försvaret presenterade i sin tur en samling gamla ljudmeddelanden från 2015 som kvinnan skickat till Enache där hon uttalar diverse perversa hån och provokationer mot honom.

Tingsrätten ansåg inte att Enaches förklaring att han blivit provocerad hade någon relevans, då meddelandena innehöll hot om att skada den andra människan. Inte heller ansågs de gamla meddelandena som kvinnan skickat till honom ha någon relevans, då de skickats över ett år före han skickade sina hot.

Tingsrätten tyckte däremot inte att de grova hoten hade varit särskilt farliga. Ioan Enache, född 1978, slapp undan med €175 i böter och han ska också ersätta kvinnan €150 för hennes lidande.

Domen har inte vunnit laga kraft.