Kategorier
Nyheter

Rusning efter bidragspengar för att fira Finland 100 år

En guldrush efter skattepengar har påbörjats inför firande av Finlands 100-års jubileum i år och över 40 åländska föreningar har redan lämnat in ansökningar om att få bidrag av myndigheten Ålands kulturdelegation som leds av Krister Norrgrann.

 

Krav på €277 876 i bidrag

Tillsammans kräver de 43 sammanslutningarna €277 876 av skattebetalarnas pengar och emedan de flesta ansökningarna ännu väntar på beslut har landskapsregeringen redan beviljat €31 910 till 16 penningintresserade föreningar.

 

Pengar för att baka kakor och hålla workshops om antirasism

Till de som beviljats bidrag finns Kökar hembygdsförening, som fick €1 500 för att fira med fest, musik och teater, de fick däremot avslag på sitt krav på €3 000 för att berätta om resor till Finland i krigstider. Önningeby hembygdsförening fick €2 000 för att främja integration med att baka kakor och Jomala kommun fick €800 för att ordna allsång med finlandssvenska visor. Emmaus var med och krävde pengar även vid detta tillfälle och kunde inkassera €4 000 för en festival om ”social hållbarhet” samt workshops och seminarier om antirasism.

 

Krävde €2 900 för fågelholksfrämjande

Ålands kulturstiftelse fick €1 000 för ett föredrag om finlandssvenskhetens uppkomst och Ahveniset fick €2 500 för självständighetsdagsfest med tal, musik, dans och kaffeservering. Ålands jakt- och fiskemuseum fick €800 av €2 900 som de krävde för att uppmana folk att bygga fågelholkar. Sällskapet Bel Canto Alandia som leds av Lars Sundblom fick €2 500 för att sjunga sjömansvisor – på villkoret att de ordnar workshops i samband med uppträdandet.

 

Bidrag för att belysa ”könsminoriteters historia”

Geta kulturförening kunde inkassera €2 000 för föredrag om kända Getabor och Föglö hembygdsförening €1 000 för en jubileumsfest med föredrag om Granboda flygstation. Ålands Natur och Miljö kunde öka sina bidragsinkomster med €2000 för att göra utflykter till Norrhavet. Även Regnbågsfyren kunde öka sina bidragsinkomster med €2 000 för att belysa vad de kallar ”könsminoriteters” historia i svenskfinland.

 

Målning av träklossar och minnesvandring för rödgardister

Ålands konstförening fick €5 000 av skattebetalarnas pengar för ett ”mångfalds”-projekt där folk ska måla på träklossar. Kulturkampen fick €4 200 för att skapa en minnesvandring över avrättningen av rödgardister vid Färjsundet.

 

Politikerns damkör krävde mest pengar

Bland pengakraven som bordlades för senare behandling hör den socialdemokratiska lagtingsledamoten Sara Kemetters damkör Flera Röster rf;s ansökan om €50 000 för en konsert med temat ”att fly från krig och aldrig kunna återvända hem”. Sara Kemmeter blev uppmärksammad för sin sångtalang när hon 2015 uppträdde med sången ”Bögarnas fel” inför lagtingets öppet homofile talman Johan Ehn (M). Ansökans summa gör Flera Röster till den ivrigaste bland alla bidragssökande.

Medeltidsföreningen a´ Austrvega sökte €3 000 för en 45 minuters föreställning med medeltida skolsånger, vilket överfördes till behandling av projektunderstöd. Det gjordes också Skunks ansökan om €21 000 för att ”erbjuda barn och unga kulturpaket”.

 

Skolor flitiga bidragssökande

Bordlades gjorde Kökar grundskolas ansökan om €1 800 för att arrangera en festmiddag, Övernäs skolas ansökan om €5 000 för det samma samt Godby högstadieskolas ansökan om €5 500 för tre dagars festligheter samt Vikingaåsens skolas ansökan om €5 000 för teater, dans och servettvikning. Kyrkby högstadieskola krävde €5 000 utan närmare specifikation, vilket även bordlades. Milan daghem i Brändö krävde €890 för ett uppträdande av barnen och Finströms kommun krävde €10 000 för att framta en skrift om Finström, bägge ärenden bordlades.

 

Sökte €13 550 för fyra konserter

Sällskapet Bel Canto Alandia sökte även €13 550 för att göra fyra konserter på äldreboenden och Lumparlands skola sökte €2 000 för att se på teater, delta i skolmusik och ordna skolbal. Brändö grundskola sökte €2 300 för att ordna självständighetsbal och Ytternäs skola sökte €5 880 för att bjuda in gästföreläsare samt ordna självständighetsbal. Ålands lyceum krävde €4 000 för att bjuda in författare och hålla olika tävlingar.

 

Krav på €16 000 för ”experimentell samtidskonst”

Åland Action Art framförde ett krav på €16 000 av skattebetalarnas pengar för att arrangera en festival för ”experimentell samtidskonst” och Strandnäs skola sökte €2 500 för diverse workshops. Bägge väntar på besked.

 

Flera försök att smyga till sig dubbla bidrag

Ålands bildningsförbund som leds av Olof Collin kunde inte öka sina bidragsinkomster med €5 000 för att bjuda in 150 finlandssvenska hembygdsaktivister. Även JoHo Pyro fick avslag på en ansökan om €18 000 för att skjuta fyrverkerier då företag ej är stödberättigade.

Ålands arbetares bildningsförbund som har verksamhetsledare Christian Beijar och Margareta Flink samt styrelseordförande Ing-Mari Heikfolk försökte smyga in en ansökan för kulturkvällar för invandrare för att kunna kassera in dubbla bidrag för samma evenemang, men upptäcktes av landskapsregeringen som gav avslag. Teaterföreningen i Mariehamn som leds av Maria Mäntylä samt Föreningen Kulturfestival på Åland försökte bägge smyga åt sig dubbla bidrag av landskapsregeringen men upptäcktes och fick avslag.

 

Sökte pengar för att anlägga trädgård

Sottunga kommun ville ha €6 850 för att köpa en filmkamera och spela in en film om Sottunga, men fick avslag. Ålands konstförening fick avslag på sin ansökan om €6 036 för en utställning om ”identitet” och ”mångfald”. Mariehamns stadsbibliotek sökte €3 500 för barnteater, musik och bokprat, men fick avslag. Även föreningen Kökarkultur fick avslag på sitt krav på €5 000 för att anlägga en trädgård och sällskapet Bel Canto Alandia fick avslag på sitt krav på €13 700 för att sjunga inhemska visor med barn.

Fördelning av projektunderstöd