Kategorier
Nyheter

Samlingspartist kräver att unga under 18 ska erbjudas ”booster”-doser som de inte behöver

Samlingspartiets riksdagsledamot Mia Laiho kräver brådskande att så kallade ”booster”-doser av coronavaccinen ska erbjudas till finska ungdomar under 18 år som inte behöver dem.

Den finska sjukvården erbjuder för närvarande inte dessa injektioner till personer under 18 år, eftersom de inte ger dem något ökat skydd mot corona-viruset. Endast ungdomar som sedan tidigare har ett skadat immunsystem erbjuds dessa tredje vaccindoser i Finland – något som fått Laiho att se rött.

I en skrivelse riktad till regeringen kräver Laiho att finländare under 18 måste erbjudas dessa doser – inte för att skydda dem mot sjukdom, utan för att kunna resa utomlands till vissa länder som kräver tre doser vaccin.

Laiho klagar över att EUs interna pass – de så kallade ”corona-passen” inte kommer att gälla för utbytesstudenter under hösten 2023 ifall de inte får sin ”booster”-dos i tid.

”Det är orättvist om ungdomar behandlas ojämlikt när det gäller tillgång till vaccinationer, vilket gör det svårare för dem att leva samma vardag som andra ungdomar i destinationslandet och ökar deras ekonomiska börda på grund av de ständiga testerna. För familjer som planerar utlandsresor är avsaknaden av ett tredje vaccin för barn under 18 år också problematisk.”, skriver Laiho.

Foto: Riksdagen / Hanne Salonen