Kategorier
Nyheter

Storskalig rysk invasion av Ukraina pågår: President Niinistö fördömer Rysslands krigshandlingar

Rikets president Sauli Niinistö fördömer Rysslands invasion av Ukraina som inleddes natten till 24 februari.

Angreppen inleddes med missiler mot militära mål och pågår mot hela landet. Motoriserade ryska trupper har trängt djupt in i landet och flygfält nära huvudstaden Kiev har ockuperats av fallskärmsjägare.

Hundratals uppges ha fallit i striderna.

Rysslands president Vladimir Putin har under flera veckor anklagats av västliga medier för att förbereda en invasion av Ukraina. Landets politiska ledning har bestämt nekat till anklagelserna, fram tills Putin inatt meddelade invasionen i ett direktsänt tal, där han talade om fientligheter som ska ha riktats mot etniska ryssar i Ukraina av ukrainska staten. Putin sade att syftet med anfallet är att demilitarisera Ukraina och rensa ut ”nazism”.

Rysslands agerande fördömdes genast av omvärlden. Under ett pressmöte tillsammans med statsminister Sanna Marin (S), krävde president Niinistö att krigshandlingarna måste upphöra snabbt:

— Trots förvarningarna har denna morgon varit en chock för oss alla, och vår djupaste medkänsla är hos folket i Ukraina. I Kiev, Charkiv, Mariupol och i andra delar av landet drabbas oskyldiga människor nu av krigets fasor. Ryssland har kraftfullt utvidgat krigshandlingarna i Ukraina och nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte. Finland fördömer skarpt Rysslands åtgärder och krigföring och kräver ett snabbt slut på krigshandlingarna.

— Dialogen hade ingen effekt, trots att förhandlingar fördes länge och ihärdigt på många nivåer. Det hade inte heller den ståndpunkt FN:s säkerhetsråd antog förra veckan och som lämnade Ryssland ensamt. Nu är vi inne på en alternativ väg. Hela det internationella samfundet har fördömt Rysslands åtgärder och FN:s säkerhetsråd sammanträder säkert med det snaraste. Också Förenta staterna och Europeiska unionen kommer i dag att diskutera flera sanktioner, alltså ett svar som följer den väg som tagits.

— Vi här i Finland har nära kontakt med alla våra partners. Själv har jag senast i morse talat med Sveriges statsminister. Det är mycket förståeligt att många finländare nu känner rädsla. Jag vill dock betona att Finland för närvarande inte är hotat. Men visst har läget påverkat oss och kommer att göra det. Vi har alltid noggrant förberett oss för olika scenarier, även om vi inte har gjort något nummer av det.

Presidenten avslutade sitt utlåtande med en försäkran om att hans stab fortsätter hålla sig välinformerad om läget.

Foto: Juhani Kandell / Republikens presidents kansli